Affärsvärlden: D Carnegie ska upp 30 procent

Nu är det Blackstone som bestämmer i D Carnegie. Möjligheten att ta rygg på det hårdföra amerikanska utköpsbolaget överväger risken för att bli utsvulten.

KÖP. Affärsvärlden såg köpläge i bostadsförvaltaren D Carnegie i nr 50/2015, då aktien stod i runt 65 kronor. Efter en rejäl uppvärdering kom den globala utköpsjätten Blackstone in som ny huvudägare i somras. Ett budpliktsbud på 100 kronor per B-aktie följde. Sedan december kontrollerar Blackstone knappt halva aktiekapitalet och runt två tredjedelar av rösterna.

D Carnegies affär: svenska bostadsstockens miljonprogramshus är en eftersatt guldgruva – för den som köper till låga kvadratmeterpriser och sedan maximerar antal hyreshöjande lägenhetsrenoveringar. Bortses från politiken, och möjligen etiken, är affären mycket lönsam. D Carnegies hyres­index steg totalt 15 procent under 2014–2016, att ställa mot dryga 3 procent hos allmännyttan.

Affärsvärldens ettåriga riktkurs i D Carnegie blir 140 kronor. Vid ett skambud: ge inte upp förrän budgivaren faktiskt har fått in de 90 procent av kapitalet som krävs för ett trovärdigt hot om tvångsinlösen. Opportunister som går in gör det för att de vill låta Blackstone krama ut värden ur miljonprogramskåkar åt dem, eller har orken att vänta på ett sockrat bud.

Det här är en nedkortad version av aktieanalysen Lockande svälta räv-spelNu är det Blackstone som bestämmer i D Carnegie. Möjligheten att ta rygg på det hårdföra amerikanska utköpsbolaget överväger risken för att bli utsvulten.. Prenumeranter kan läsa hela genom att trycka på länken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.