Fastighet Krönika Bostadsutvecklare
Överfullt miljonprogram stöttar miljonärsprogram
Det kan se ut som en paradox att investerare flockas till slitna bostadsområden med sociala problem medan fina bostäder åt en välmående medelklass ses som finansiell asbest. Vad hände med fastighetsordspråket att kvalitet klarar motgångar bättre?
Kanske har investerarna i D.Carnegie, Victoria Park och Byggmästare Ahlström (titta i Analysarkivet för att läsa Börsplus tidigare analyser av dessa tre aktier) lyssnat på Josef Stalins påstådda citat att ”kvantitet är en kvalitet i sig själv”.
Kvantiteten i sammanhanget är de nära en miljon människor som Sveriges befolkning väntas öka med till cirka 2025. Kvantiteten blir till kvalitet för fastighetsägare som tack vare bostadsbristen har noll vakansrisk. Trångboddhet gör också att betalningsförmågan inte blir ett problem oavsett hyresnivå.
Åren 2016 och 2017 ökade Sveriges befolkning med cirka 1,4 procent per år. Det är rekordnivåer ända tillbaka till statistikens början på 1750-talet. Även de kommande åren väntar sig SCB att befolkningen fortsätter växa mycket snabbt. Grafiken visar den genomsnittliga folkökningen i 100 år fram till 2025. Den största förklaringen till den framtida folkökningen är migration, enligt SCB. Grafiken visar nettomigrationen som var negativ fram till 1930 men blev betydande redan efter kriget.
Bostadsbyggandet hänger dock inte på långa vägar med befolkningsutvecklingen. Boverket larmade redan 2016 för att byggbehovet är 710 000 nya bostäder fram till 2025 där merparten behövs redan 2020. Behovet uppges vara över 80 000 nya bostäder per år att jämföra med de cirka 50 000 som byggs nu och framåt.
En rad indicier talar dessutom för att bostadsbristen är klart större än vad statistiken visar.
- ”Vi ser i miljonprogramområden utanför Stockholm och Göteborg att vattenförbrukningen tyder på 50 procent fler boende än vi har i folkbokföringen. Vi har madrasslägenheter med enorm hoptryckning av människor, men det är inget vi går ut med”, berättade en anonym fastighetschef för SvD härom veckan.
- Facebook anger, enligt Breakit, att man har 330 000 fler unga medlemmar än vad det finns folkbokförda i Sverige.
- Enligt Byggfacken finns det 50 000 utländska byggjobbare verksamma i Sverige där merparten har turistvisum eller på annat sätt jobbar illegalt.
- Därtill är den allmänna meningen att det är vanligt med ”slavlöner” i sysselsättningsmässigt stora branscher som krogar, restaurangkök, bud/transporter och lager. Det arbetet utförs i stor utsträckning av personer som inte är folkbokförda i landet.
Det finns inga hårda siffror men slutsatsen är ändå att den verkliga folkmängden är större än vad statistiken visar. Förekomsten av ”madrasslägenheter” med boende på u-landsnivå bidrar alltså till att göra miljonprogram till ”kvalitetsinvesteringar”.
Befolkningsutvecklingen talar alltså för att ”utanförskapet” ökar i miljonprogrammen.
Det är rimligt att tänka sig att många nya svenskar som skapat sig bättre förutsättningar vill att deras barn ska växa upp i en annan miljö. Det borde ge goda förutsättningar till ökad integration i ”miljonärsprogrammet” i takt med att trevliga nybyggen lockar till sig en mer blandad publik.
Det höga trycket på miljonprogrammet bör alltså utgöra ett indirekt golv även för bostadspriserna i miljonärsprogrammet. /PB
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Uppsidan: April
Mars blev ingen höjdare för börsen men optimisten konstaterar att det betyder att många köpvärda aktier förblir attraktiva. Här listar Börsplus de aktier våra analyser indikerar att uppsidan är störst för tillfället. I toppen finns misstrodda småbolag som Wise, Björn Borg och Consilium. Men det börjar också bli gott om större bolag med hög kurspotential.
Portföljen: Mars
Mars blev en händelserik månad internationellt. Först med “handelskrig” efter att Donald Trump annonserat ståltullar, men ett krig som EU förefaller ha undantagits till slut. Orosmolnen i tech-sektorn blev till orkan när skandalen i Facebook uppdagades. Börsplus portföljinnehav påverkas inte direkt av ovan, men sett till månadens utveckling skulle man kunna tro det.
IPO-guide: Entella & Infrea
Entella: En IT-konsult i miniformat som söker notering på Aktietorget. Det finns nästan lika många frågetecken som antalet anställda.
—
Infrea: Ännu ett förvärvsbolag som vill köpa upp konjunkturstabila och välskötta småbolag. Modellen lockar med multipelarbitage och stabila kassaflöden som ger både värdetillväxt och utdelning om det vill sig väl. Visst kan det bli så. Men först hade vi önskat en rejäl rabatt.
Uppföljning av Börsplus råd
Kring denna period i fjol synade vi flera fastighetsbolag och bostadsutvecklare. Våra köpråd för Byggmästare Ahlström och Genova preferensaktie gick vägen samtidigt som vi fick fel i Tobin Properties. Vi hann också med råd för IT-konsulten Link Mobility, mätteknikbolaget Mantex och omsorgskoncernen Ambea, med två rätt och ett fel. Några av de andra bolagen som analyserades var: Magnolia, Victoria Park, D. Carnegie, Amasten, ALM Equity och Fingerprint.
Collector
Analytikerna är antagligen alldeles för positiva om Collector. Konsensusestimaten lär kapas framöver. Collectors aktie värderas å andra sidan så lågt att det vill till en kolsvart kreditmarknad för att se en markant nedsida från dessa nivåer. Börsplus huvudtes i Collector är att bolaget är duktiga på att ta in kunder och har konkurrenskraftiga kostnader. Tyvärr är vi inte alls säkra på att det räcker för att aktien ska bli bra att äga på kort sikt. Det känns inte bra att insiders sålt och en bankrörelse i riktig motvind skrämmer snabbt slag på börsen. Vi tar det säkra före det osäkra och dumpar aktien.
Link Mobility
Intäkter och vinst stiger för norska meddelandebolaget Link Mobility men aktien står och stampar. Under det närmaste året borde antingen vinsttrenden vända ned – eller kurstrenden upp. Det är lockande att spekulera i det senare.
Qliro
Som e-handelsbolag framstår inte Qliro som särskilt lyckat – ett intryck som förstärks av fredagens vinstvarning. Men desto värre är att man också kan sätta frågetecken för hur bra finansbolag Qliro kommer att bli. Anar man inte tidiga tecken på bromsad tillväxt? Samtidigt verkar inte konceptet locka nya handelspartners på löpande band precis. Med sådana farhågor på bordet lockar inte en låg värdering.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
Videoinslag med Peter Benson inför Spotifys notering
Byggmax
Iconovo
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.