Fastighetsmäklare kämpar i nedåtgående marknad

Efter rekordåret 2021 upplevde Sveriges fastighetsmäklare en markant nedgång under förra året, med betydande vinsttapp och minskat antal försäljningar.
Fastighetsmäklare kämpar i nedåtgående marknad - mäklare fastighet bostad
Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Det skvallrar fastighetsbyråernas årsredovisningar om, skriver Dagens Industri.

”Första halvåret var starkt, men andra halvåret var relativt stillastående. Det blev mer eller mindre permafrost på bostadsmarknaden”, säger Erik Wikander, vice vd för Svensk Fastighetsförmedling till Di.

Swedbank Fastighetsbyråns provisionsintäkter minskade med 19% under 2022. Den totala omsättningen, inklusive alla 280 franchisekontor, var drygt 2 miljarder kronor, en minskning med 500 miljoner jämfört med 2021. Trenden går att utläsa hos de flesta mäklare som Di granskat.

Erik Wikander förutser att de minskade vinsterna sannolikt kommer att leda till konsolideringar på marknaden.

”Det har varit lätt för många nya aktörer att komma in när det varit goda tider, men som liten är det nog svårt att hålla sig kvar”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.