Fastighet Fastpartner
Fastighetsmiljardären om finansiella målet: ”Kan bli svårt att nå”
I veckan höjde Riksbanken räntan med 75 punkter, vilket var väntat av analytiker och marknadsaktörer. En av dessa är Fastpartners grundare och VD Sven-Olof Johansson, som även har dragit ut linjen lite längre.
“Man måste ha ett scenario att förhålla sig till när man ska jobba med sin egen finansiering. En höjning på 0,75 procentenheter är vad jag har prognostiserat, och kanske en markeringshöjning på 25 punkter i början på nästa år. Dessa höjningar kommer leda till en kraftigt fallande efterfrågan. Konsumenterna är ju redan pressade av inflationen vi har idag”, säger Johansson till EFN och fortsätter:
“Tillsammans med dessa räntehöjningar kommer vi få en lägre efterfrågan i ekonomin, ganska snart. Detta kommer generera en fallande inflation kanske redan i Q2 nästa år. Vilket gör att Riksbanken förmodligen kommer ändra sin policy och dra ned räntorna igen. På lång sikt kommer vi nog ha en ny bas runt 125-150 punkter för att bibehålla inflationsmålet på 2%.”
Fastpartner har en skuldsättning på 16 miljarder kronor, där 6 miljarder är obligationer och resten är lånat i bank.
”Vi har i huvudsak kortfristig räntebindning, så räntehöjningarna slår igenom ganska ordentligt för oss. Men vi har ju i stort sett bara kommersiella fastigheter med indexbaserade hyresavtal vilket kompenserar en ganska stor del av räntehöjningarna.”
Räntehöjningarna har gjort att Fastpartner har varit defensiva och i princip bara har investerat i det egna beståndet, säger Sven-Olof Johansson.
Ni har ett ganska offensivt mål om att nå ett förvaltningsresultat på 1,5 miljarder kronor. Nu ligger det på 960 Mkr på rullande tolv månader, vilket är en nedgång från i fjol. Hur ska ni nå målet 2025?
”Det var satt under förutsättningarna ’allt annat lika’, där vi inte hade dessa räntehöjningar med i bilden. Så det målet kan bli svårt att uppnå, det är klart.”
Kommer ni justera målet framöver?
”Vi ska ta upp det på styrelsemötet i december.”
Johansson om SBB: “Självklart skulle jag kunna göra det”
Ett annat bolag som har påverkats mycket av de stigande finansieringskostnaderna är SBB. Sven-Olof Johansson är femte största ägare i bolaget och sitter även med i styrelsen.
Finansieringsfrågan har varit en stor sak i SBB under hösten. Hur tycker du bolaget har skött det förändrade finansieringsläget?
”SBB började ju tidigt sälja av tillgångar när man såg att finansieringsmöjligheterna försämrades. Man var väldigt tidigt ute och gjorde rätt stora försäljningar innan semestrarna när vi fortfarande hade en ganska välfungerande marknad.”
Det har talats en del om nyemissionsrisk i SBB. Skulle du gå in med kapital i ett sådant scenario?
”Om det eventuellt skulle hända, vilket jag inte har en aning om, så är det självklart att jag skulle kunna göra det.”
Bolaget har nyligen återköpt obligationer. Är det en bra idé?
”Ja, på dessa prisnivåer som varit. Nu är marknaden ganska grund och du kan inte få tillbaka några större volymer. Men de har ju klarat av att göra det till en ganska bra rabatt, och det de tjänar på det är ju helt enkelt en förstärkning av det egna kapitalet.”
Fastpartner finansierar sig delvis via obligationsmarknaden. Hur fungerar marknaden nu?
”Idag är likviditeten ganska dålig, dels i kronor men framför allt i eurobonds. Eurobond-marknaden stannade ju såklart av när ECB slutade köpa företagsobligationer.”
Tror du att de kommer behöva börja köpa igen?
”Ja, beroende på hur allvarlig krisen blir så känns det inte främmande att ECB kanske tvingas gå in och likvidisera marknaden igen i slutet av nästa år. Börja med kvantitativa lättnader igen, i stället för den åtstramning som sker nu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.