Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter

Riksbanken höjer styrräntan som väntat med 0,75 procentenheter, till 2,5% från 1,75%.
Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter - WEB_INRIKES
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Tim Aro / TT

”Inflationen är fortfarande alldeles för hög. Den urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushåll och företag att planera sin ekonomi. För att få ner inflationen och värna inflationsmålet har direktionen beslutat att höja styrräntan med 0,75 procentenheter till 2,5%”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbankens ränteprognos visar att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare i början av nästa år för att då vara strax under 3%. Vid förra mötet spådde Riksbanken en topp vid 2,5% under 2023 och 2024.

”Inflationsutvecklingen är fortsatt svår att bedöma och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom rimlig tid”, skriver Riksbanken.

Uppdaterade prognoser för svensk ekonomi presenteras också. Bland annat sänks prognosen för den svenska BNP-tillväxten nästa år till -1,2%, från -0,7% som var bedömningen i september. Under 2024 spås BNP öka 1% (tidigare prognos 1,1%).

KPIF-inflationen beräknas ligga på 5,7% nästa år, vilket är en höjning från tidigare bedömda 5,1%. Under 2024 faller KPIF-inflationen till 1,5% (tidigare prognos 1,6%).

Det här var också Riksbankschef Stefan Ingves sista räntebesked innan han lämnar posten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.