Fear & Greed stiger till 80 – signalerar extrem girighet

Amerikanska S&P 500-index har stigit de senaste dagarna i spåren av Federal Reserves senaste räntebesked och sentimentet är nu tydligt positivt. Fear & Greed-indikatorn har stigit till 80 och därmed slagit om till att signalera extrem girighet i marknaden.
wall street

CNNMoney uppdaterar indexet varje dag och det består av en kombination av sju olika indikatorer som visar om marknaden för närvarande drivs av rädsla eller girighet. Indexet sträcker sig mellan 0 och 100.

Ju närmre indexet är 100 desto mer girighet indikeras i marknaden och tvärtom är det en hög rädsla i marknaden när indexet faller ned mot 0. Aktuell nivå kan jämföras med nivån 15 i slutet av september vilket indikerade extrem rädsla i marknaden och sedan dess har börsen stigit kraftigt. Vid björnmarknadsrallyt i juli-augusti förra året steg Fear & Greed till som mest 68.

Den lägsta nivån för Fear & Greed förra året nåddes 12 maj då indikatorn noterades till 3.

Den här typen av sentimentindikatorer har historiskt kunnat visat sig peka ut contrarian-lägen i marknaden, till exempel att börsen ofta närmar sig en botten när rädslan är som störst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG