Fed flaggar för tidigare och snabbare räntehöjningar

Amerikanska centralbanken Federal Reserves protokoll från senaste räntemötet den 14-15 december visar att en starkare ekonomi och högre inflation kan leda till tidigare och snabbare räntehöjningar än väntat.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Foto: Susan Walsh/TT

Deltagarna uppgav också att reduktionen av balansräkningen kan starta snart efter räntehöjningarna (vid senaste cykeln 2015 väntade Fed i två år innan man initierade detta efter en första räntehöjning) och att en ”betydande minskning av balansräkningen kan bli lämplig över normaliseringsprocessen”.

Vidare noterade ledamöterna att flaskhalsar inom försörjningskedjan och arbetskraftsbristen kan driva på inflationen och att denna förmodligen kommer hålla i sig längre och bli mer omfattande än tidigare förväntat. Protokollet visar att nästan samtliga ledamöter reviderat upp sina inflationsprognoser för i år och att många även höjt prognosen för 2023.

Vidare framgår det att Fed-ledamöterna anser att en maximal sysselsättning är inom räckhåll.

Centralbanken kommenterade inte mycket om omikron eftersom mötet var innan julhelgen. Den nya varianten fick ett starkt fäste och spridning först över julledigheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.