Fed redo att höja räntan

Det offentliggjorda protokollet från Federal Reserves senaste möte i januari visar att ledamöterna är redo att börja höja räntan och banta balansräkningen, rapporterar CNBC.
Jerome Powell, Federal Reserve
Federal Reserves Jerome Powell. Foto: Al Drago/Pool via AP/TT
Som bekant valde centralbanken att inte höja räntan vid själva mötet men antydde att en första höjning väntas komma vid nästa möte i mars.

Protokollet innebar en viss lättnad på USA-börserna under onsdagen. De hade dessförinnan handlats på minus men vände upp efter protokollet släpptes för att avsluta med en mindre uppgång.

”Marknaden uppfattade protokollet som duvaktigt i förhållande till förväntningarna”, sade Simona Mocuta, chefsekonom på State Street Global Advisors, till CNBC.

Det förekom inte många nyheter i protokollet gentemot vad som redan sagts. Däremot noterade FOMC-ledamöterna att den höga inflationen håller på att sprida sig bortom pandemidrabbade sektorer in i den bredare ekonomin.

”Deltagarna noterade att förhöjd inflation var en börda för amerikanska hushåll, särskilt för de med minst möjlighet att betala högre priser för viktiga varor och tjänster”, stod det i protokollet, enligt CNBC.

Det är oklart exakt hur många räntehöjningar det blir under 2022. Fed har indikerat tre stycken medan marknaden prisar in betydligt fler än så. Flera banker prognostiserar hela sju räntehöjningar för att få bukt med inflationen som är den högsta på 40 år i USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.