Fed sänker räntan och ger enormt stödpaket

Den amerikanska centralbanken sänker sin viktiga styrränta, meddelade Federal Reserve på söndagskvällen. Räntan sänks till spannet 0–0,25 procent, och börjar gälla från måndagen.

Det är andra gången på två veckor som Fed sänker räntan för att dämpa de ekonomiska effekterna av coronavirusets spridning.

Fed lanserade också en bred palett med stödåtgärder med prislappen 700 miljarder dollar. Enligt Fed har åtgärderna koordinerats med Europeiska centralbanken samt centralbankerna i Storbritannien, Kanada, Japan och Schweiz.

– Jag tror att det finns många människor på Wall Street som är glada. Jag är glad, säger president Donald Trump om räntesänkningen och Feds övriga åtgärder.

Han har tidigare gång på gång kritiserat Fed-chefen Jerome Powell för dennes ovilja att sänka räntan.

Federal Reserves besked är en aggressiv signal till marknaden, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Det fanns förväntningar på räntesänkning och obligationsköp, men inte i den här omfattningen.

TT: Är det här vad världsekonomin behöver?

– Krisen är mångfacetterad, men den här åtgärden kan få de finansiella marknaderna att inte falla ytterligare. Man visar att man gör något och inte sitter still i båten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här