Federal utredning i USA om kursmanipulation kring förra månadens investeringshysteri

Förra månadens galna kursstigningar i hårt blankade bolag som Gamestop och AMC Entertainment har blivit föremål för en utredning i USA.
Det är justitiedepartementet och huvudåklagaren i San Francisco som utreder ifall det förekom kursmanipulation eller annat bedrägeri i samband med händelsen, rapporterar Wall Street Journal (WSJ).

Som ett led i utredningen har det begärts information från mäklare och sociala mediabolag, centrala platser för planeringen och utförandet av storköpen.

Det var småspararna som fick kurserna att rusa. De samlades i ett chattforum på sajten Reddit, men också andra platser, för att koordinera sina massiva köp. Det tvingade fonderna som blankat bolagen att stänga sina positioner genom att köpa tillbaka aktierna, vilket fick dem att rusa i höjden. När detta inträffar så kallas det för en short squeeze.

En populär handelsplats för småspararna var nätmäklaren Robinhood som fått en subpoena, krav på utlämning av dokument, från utredarna. Detta enligt WSJ.

Förutom justitiedepartementet driver CFTC, Commodity Futures Trading Commission, en separat utredning om efterföljande rallyt i silver. Den plötsliga uppgången i metallpriset tros också ha orsakats av småspararna.

Sedan finns också finansinspektionen i landet som för sin utredning. Politiker i Washington har kallat till ett förhör den 18 februari. Bland de att utfrågas finns Reddit-chefen Steve Huffman och Citadel-chefen Ken Griffin vars firma fick rädda Melvin Capital för short squeezen i Gamestop.