Fel läge i fint bolag

För långsiktiga investerare ser värderingen av Boliden attraktiv ut. På ett års sikt är dock konjunkturrisken för hög för att Affärsvärlden ska våga trycka på köpknappen.

VÄNTA När Affärsvärlden för nästan ett år sedan senast analyserade gruvbolaget Boliden var uppmaningen att sälja och att köpa tillbaka aktien på nivån 208 kronor. Då, i september 2018, stod Boliden i cirka 235 kronor efter att före sommaren ha toppat på 316 kronor. I den accelererande konjunkturoron förra hösten fortsatte Boliden att falla, aktien vände sedan upp kraftigt med börsen under första halvåret i år, men har i sommarens förnyade oro över världsekonomin fallit under 200-kronorsnivån.

Rådet var alltså rätt, men den bakomliggande bedömningen fel. Affärsvärlden trodde på oförändrade volymer och metallpriser, men att en starkare krona skulle ge sänkta inkomster och uppåt 1 miljard kronor i lägre vinster under 2019. Prognosen om en kronförstärkning, en tämligen utbredd uppfattning för ett år sedan, har som bekant kommit på skam, dollarn har tvärtom stärkts med 5 procent mot kronan.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets