Felaktigt uttalande sänkte börsen
Liknade utveckling gick att observera i Europa.
Ännu återstår huvudnumret på onsdagens agenda. Senare i eftermiddag, klockan 14.30, kommer siffror över den amerikanska detaljhandelns utveckling i december.
OMXS30 noterades vid klockan 13 till 643,1, motsvarande en nedgång på 2,1 procent.
Aktier till ett värde om 6,1 miljarder kronor hade bytt ägare.
Börsen startade uppåt men köphumöret i Europa fick sig en törn av uppgifter om att den irländska premiärministern Brian Cowen pratat om behov för landet av att kalla in den Internationella valutafonden. Uttalandet dementerades senare av det irländska finansdepartementet, men då var skadan redan skedd.
– Det är inte alls omöjligt att det är uttalandet från den irländska ministern som gjorde klimatet surt, det behövs inte mycket mer än så i dagsläget. Sedan hjälper Deutsche Banks vinstvarning inte heller till, säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.
Det europeiska börssentimentet tyngdes även av nya negativa nyheter inom bankvärlden. HSBC kommer eventuellt ha behov av ett kapitaltillskott på 30 miljarder dollar, enligt en analys från Morgan Stanley. Vidare meddelade Deutsche Bank att förlusten under det fjärde kvartalet kommer uppgå till 4,8 miljarder euro.
Även den svenska banksektorn hade det tungt.
Handelsbanken A backade 5,7 procent till 111:25 kronor. Krisen i stötfångartillverkaren Plastal, ägt av riskkapitalbolaget Nordic Capital, kan i värsta fall leda till en kreditsmäll på 2 miljarder kronor för Handelsbanken, skriver Dagens Industri på onsdagen.
SEB A föll 6,7 procent och Swedbank var ner 5,7 medan nedgången för Nordea sträckte sig till 3,6 procent.
På det tätt befolkade förlorarlistan låg även investmentbolagen, Industrivärden, Investor och Ratos, högt upp. Nedgångarna låg här kring 3 procent.
Hennes & Mauritz klarade sig relativt bra liksom aktier inom läkemedel, Astrazeneca och medicinteknik, Getinge och Elekta. Den senare har i och med onsdagens uppgång på 2,8 procent stigit med 14 procent hittills under veckan.
SAAB tillhörde också skaran av aktier på plus. Bolaget hoppas att det amerikanska försvaret ska beställa bolagets pansarskott AT4CS till ett värde av 1-2 miljarder kronor, enligt en intervju med Tomas Samuelsson, vd för Saab Bofors Dynamics, i onsdagens utgåva av Dagens Industri.
Aktien steg 2,4 procent.
SAS klättrade 0,6 procent till 49:30 under blygsam omsättning. Enligt den franska tidningen La Tribune har SAS försökt locka in Air France-KLM i diskussionen om det skandinaviska bolagets framtid. Dagshögsta noteringen låg vid klockan 13 på 51:25 kronor.
Hexagon, som föll brant på tisdagen efter vinstvarning, fortsatte nedåt och handlas nu till de lägsta nivåerna sedan mitten av 2004. Aktien var ner 4 procent till 36:30 kronor.
Vitrolife avser att lägga ett aktiebaserat bud på norska Medicult. Budet värderar målbolaget till cirka 415 miljoner kronor. Vitrolife bedömer att affären kommer att påverka vinsten från 2010 och framåt och att synergierna ligger på cirka 50 miljoner kronor per år.
Vitrolife handlades till upp 0,8 procent. Knappt 30 avslut hade gjorts under förmiddagen.
Nästa viktiga punkt på agendan är de amerikanska detaljhandelssiffrorna för december. Klockan 14:30 får investerarna den viktiga julhandeln svart på vitt. En nedgång på 1,2 procent, och -1,4 procent om bilarna exkluderas, är väntat enligt Bloomberg News enkät.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.