Ferronordic sänker utdelningen

Ferronordic redovisar minskande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar högre vinst men drar ner utdelningen.

Omsättningen sjönk 5,8 procent till 960 miljoner kronor (1 019).

Ebitda-resultat blev 136 miljoner kronor (105), med en ebitda-marginal på 14,2 procent (10,3).

Rörelseresultatet blev 95 miljoner kronor (84), med en rörelsemarginal på 9,9 procent (8,2).

Resultatet före skatt var 75 miljoner kronor (81).

Resultatet efter skatt blev 57 miljoner kronor (64), en minskning med 10,9 procent mot föregående år.

Ferronordic föreslår 4,25 kronor i utdelning (7,50).

Bolaget har under fjärde kvartalet slutfört förberedelserna att bli återförsäljare för Volvo och Renault Trucks i delar av Tyskland.

”Vi ser goda möjligheter att utöka vår tyska verksamhet genom att öka Volvo och Renault Trucks marknadsandelar och överta en större del av eftermarknaden i vårt område”, säger vd Lars Corneliusson i vd-ordet.

I Ryssland har utvecklingen präglats av att det kommit in ovanligt många hjullastare från Kina.

”Bortsett från ett ovanligt stort inflöde av kinesiska hjullastare bedömer vi att marknaden för våra huvudsakliga produktgrupper i Ryssland var i stort sett oförändrad under kvartalet, men med en minskning inom det viktiga segmentet ramstyrda dumprar. Samtidigt gjorde den starkare rubeln att våra produkter blev mindre konkurrenskraftiga och vi tappade något av de marknadsandelar vi vunnit tidigare under året”, säger Lars Corneliusson.

Utsikterna för 2020 är att marknaden fortsätter att växa i linje med 2019 med potential för ytterligare tillväxt om de Nationella Projekten tar fart. I Tyskland tror man på en stark efterfrågan för nya lastbilar men lägre än jämfört med 2019.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här