Festivaltrenden pressar turnébranschen
I dag torsdag går startskottet för ett av musik-Sveriges största och mest välkända evenemang, den tre dagar långa Hultsfredsfestivalen i Småland. Ett stjärnbanér med 145 artister, däribland Iggy Pop, Ulf Lundell och Kent, Backyard Babies och Sahara Hotnights, väntar de 27 000 besökare som festivalledningen räknar med.
Själva festivalen beräknas enligt arrangören Rockparty omsätta cirka 26 Mkr i form av biljettintäkter, tillkommer gör all försäljning av till exempel mat och dryck på området.
Hultsfred innehar en särställning i ett festival-Sverige som de senaste åren växt sig allt starkare. Festivalerna har praktiskt taget helt tagit över den roll folkparkerna haft i landet, och idag har så gott som varje stad med självaktning har en egen gatufest eller stadsfestival.
”Det finns en hel del lycksökare i branschen”, säger Leif ”Blixten” Henriksson på Sveriges största bokningsbolag Ema Telstar.
”Många av de festivaler som växt fram senaste åren har dragits igång av entreprenörer som tror att det är ett lätt sätt att tjäna pengar, men de börjar nu, efter två-tre år, inse att det kostar både mer tid, energi och pengar än de räknat med. Någon form av utgallring lär det bli i branschen, även om etablerade festivaler som Hultsfred, Storsjöyran och Piteå Dansar och Ler alltid har sin plats.”
För skivbolag, artister och bokningsbolag har utvecklingen inneburit att allt fler artister struntar i ”egna” spelningar och istället lägger upp sina turnéer kring festivaler. Tomas Ledin, Sahara Hotnights och Titiyo är några av de vars turnéplaner består av betydligt fler festivalspelningar än tidigare år.
”För Ledin, som har 8-9 festivalspelningar och 15 ’egna’ är det första gången han överhuvudtaget spelar på festivaler. Fast det är mest för att han själv tyckte det vore roligt, det finns inga andra motiv till det egentligen”, säger Leif Henriksson.
Tomas Ledin är annars en av de få svenska artister som på egen hand klarar att dra en stor publik, trots att konkurrensen från bland annat just festivalerna hårdnar.
”För att kunna göra en egen turné på sommaren och bygga upp en egen scen i slott och parker krävs en publik mellan 3 000 och 6 000 personer, det är få artister som kan dra det i Sverige idag. Den enda artist vi hade under förra året som lyckades med det var Thåström, i år har vi ingen”, säger Pange Öberg, konsertarrangör på United Stage som bland annat bokar Kent, Lars Winnerbäck och Docenterna.
”Publiken har de senaste åren blivit allt mer bortskämda, en bidragande orsak är gratisfestivaler där kommuner och näringsliv går in och sponsrar så att alla uppträdanden är gratis, det drar undan mattan lite för vanliga turnéer”, säger Pange Öberg.
Ett sätt att hävda sig i konkurrensen är konstellationsspelningar som till exempel Rocktåget (i år med Magnus Uggla, The Ark och Håkan Hellström) och Kalas (Bob Hund, Lars Winnerbäck och Soundtrack of our lives).
”Paketspelningarna innebär inga stora vinster, kostnaderna hade blivit ungefär desamma om vi hade kört separata turnéer. Bakom Rocktåget ligger verkligen inga smarta skrivbordsidéer. Idén föddes när The Ark och Uggla möttes på årets grammisgala, och sedan tillkom Hellström på slutet. Det var helt artisternas eget initiativ”, säger Leif Henriksson på Ema.
Huruvida konstellationen de når upp till Emas omsättningsrekord för en turné är dock tveksamt. Det innehas av Gyllene Tiders ”Återtåget” som omsatte 55 Mkr sommaren 1996, jämförelsevis omsätter hela Emas svenska verksamhet cirka 110 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.