Fetare tider framöver
Köp. Det av finans- och industrimannen Melker Schörling kontrollerade AAK, den ovanligt lyckade dansk-svenska sammanslagningen mellan de två fett- och oljeföretagen Aarhus United och Karlshamns, är som vilken annan 12-åring som helst – pigg, energisk och full av upptäckarlusta.
Av de yttre tecknen att döma kan krabaten, precis som man vänta sig av varje blivande tonåring, skjuta i höjden när som helst.
Bolaget är på väg mot ännu ett lyckosamt år. Förstakvartalsresultatet, som presenterades under förra veckan, var det starkaste som bolaget hittills har presterat. Därmed ser det ut som om bolagets historiska tillväxttakt håller i sig, försäljningen har under de senaste åren ökat med nära 7 procent årligen i snitt. Också bolagets vinsttillväxt, som under många år legat på det dubbla, ligger kvar på historiska nivåer.
Det är framför allt gruppens näst största affärsområde, chokladdivisionen, som står för 28 procent av koncernens försäljning, som har fått upp farten. Bolagets vegetabiliska fetter används som ersättning för kakaosmör i allehanda chokladprodukter.
Försäljningen inom affärsområdet klättrade hela 40 procent till 1,9 miljarder kronor, men eftersom råvarupriserna varierar så kraftigt brukar det mest rättvisande måttet vara att jämföra volymerna. Volymtillväxten under kvartalet slutade på 17 procent och därmed växer bolaget nästan fyra gånger snabbare än marknaden. Rörelseresultatet steg med en fjärdedel till nära 200 miljoner kronor under perioden.
– Imponerande, är koncernchefen Arne Franks ord om framgångarna.
Övriga AAK går också starkt och med förbättrad lönsamhet. Det största affärsområdet med två tredjedelar av försäljningen, ingredienser, som bland annat tillverkar margarin till bageribranschen, ökade volymerna med 10 procent under kvartalet. Till stor del förklaras uppgången med förvärv – den organiska försäljningsökningen stannade vid 2 procent.
Båda de här affärsområdena har under de senaste åren utvecklats bort från den fettfabrik som brukar vara den gängse bilden av AAK. I stället går företaget mot att i högre grad leverera mer komplexa ingredienser och specialiserade tillsatser till livsmedelsindustrin. Den här förskjutningen av bolagets tyngdpunkt uppåt i värdekedjan betyder att företaget kan ta mer betalt för sin produktion.
Ett företag som tjänar som modell för AAK och som har utvecklats i den här riktningen är det danska livsmedelstillsatsföretaget Chr Hansen, som under de senaste två åren sett den egna aktiekursen mer än dubblas. Värderingen är skyhög.
Chr Hansens framgångar har naturligtvis inte undgått AAK-ledningen och bolaget kryper sakta, med förvärv och intern forskning och utveckling, mer och mer åt samma håll.
Aktien har många av de företräden som Affärsvärlden söker efter: en eftersläntrare i det allmänna kurslyftet på börsen och en stark huvudägare, även om Melker Schörling nu själv snart lämnar ordförandeposten. Lägg sedan till en affärsidé som gör bolaget nära nog unikt.
Affärsvärlden värderar framtida vinstkronor (p/e-tal) till 22 gånger pengarna i år och till 19 för nästa år. Därmed är bolagets fulla potential som ett lågriskalternativ bland snabbväxare inte inprisat i kursen. AAK fortsätter att växa, kanske inte i samma höga takt som fram till nu, men om fem eller tio år är bolaget väsentligt större än i dag. Även om den starka kvartalsrapporten lyfte kursen med 6–7 procent på två dagar har aktien mer att ge. Köp med riktkurs 712 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.