Fett bra affärsidé
Kampen stod mellan dataspel och viktminskning i finalen av årets Entrepreneur Award.
Finalisterna, Ola Lauritzson på GI Viktkoll, medlemsklubb och bantningsrådgivning på internet, och Robert Henrysson, på spelutvecklaren Jadestone Group, hade tre minuter var för att övertyga juryn – de 500 deltagarna vid entreprenörsgalan i Stockholms stadshus förra tisdagen.
Ola Lauritzson fokuserade i sin presentation på de växande problemen med övervikt och de affärsmöjligheter som det medför.
– I USA är sju av tio människor överviktiga, 45 procent av alla svenskar är överviktiga, sa Ola Lauritzson från scenen och menade att GI Viktkolls verksamhet handlar om “välgärning”.
Retoriken gick tydligen hem hos åhörarna.
– Det här är det bästa betyg en entreprenör kan få, när andra entreprenörer röstar fram en, sa Ola Lauritzson när det stod klart att han tagit hem priset som består av bland annat konsulttimmar för företagsutveckling värda en miljon kronor.
GI Viktkoll omsatte under 2006 13 miljoner och har i dag nio anställda. Den väntade omsättningen för 2007 är 20 miljoner kronor.
– Jag kan avslöja att vi siktar på börsnotering. Vi har ingen exakt tidsplan men det blir på någon av smålistorna, säger Ola Lauritzson till Affärsvärlden.
Intäkterna kommer från medlemsavgifter och franchisetagare. GI Viktkoll har, enligt Ola Lauritzson, sedan starten haft 60 000 betalande medlemmar i sitt viktminskningsprogram på internet. Medlemsavgiften är 89 kronor per månad och en genomsnittlig kund använder tjänsten under sex månader.
Franchisetagare finns i bland annat Storbritannien och Estland.
– Nu förhandlar vi med partners i ett arabland och i Ryssland. Min dröm är att komma in på den kinesiska marknaden, säger Ola Lauritzson och förklarar varför:
– Det finns 250 miljoner överviktiga kineser. Problemet med övervikt växer verkligen där, de har på kort tid ändrat så mycket i sin livsstil. Till exempel så cyklar de inte lika mycket som förut. Och enbarnspolitiken gör att de barn som finns i en familj lätt blir bortskämda, till exempel med godis.
Ola Lauritzson har fram till helt nyligen också varit vd för GI Viktkoll. Ny vd är Jeff Hilgers. Hans uppgift är att leda GI Viktkolls fortsatta internationella expansion och att bredda tjänsteutbudet. Företaget planerar att lansera flera tjänster för målgruppen som främst utgörs av kvinnor med en genomsnittlig ålder på 49 år.
– I chattarna på GI Viktkoll talar våra medlemmar inte bara om viktminskning, vi erbjuder en plats för dem att träffas, säger Ola Lauritzson och jämför GI Viktkolls betydelse för medelålders kvinnor med vad till exempel Lunarstorm betyder för ungdomar.
– Viktminskning har blivit en folkrörelse och det sätter i gång så mycket i en människas liv. De skiljer sig eller gifter sig, får nytt jobb… Det finns så mycket mer att göra för målgruppen, säger Ola Lauritzson.
För att vara en person som driver en viktminskningsföretag, och dessutom skrivit bantningsböcker (bland annat GI in the City och Pigg, smal och glad – 5 veckor till ett sundare liv) som sålts i över 350 000 exemplar, har Ola Lauritzson ganska lite utbildning som kostexpert.
– Jag är framför allt självlärd. Jag har läst många böcker och gått en utbildning vid Fredrik Pauluns näringscenter, säger Ola Lauritzson.
Han är 33 år och växte upp i Helsingborg, där han också grundade sitt första företag som nioåring. Affärsidén var att panta burkar. Några år senare importerade han regnponchos från Kina för att sälja dem på marknader. Vid 19 års ålder fick Ola Lauritzson Anders Walls företagarstipendium.
Vid 21 års ålder valdes han till ordförande i Sveriges Unga Aktiesparares riksförbund.
För nio år sedan startade Ola Lauritzson EPO.com, som sammanförde nya företag med investerare på internet. EPO såldes ett par år senare.
Under åren i finansvärlden gick Ola Lauritzson upp kraftigt i vikt. Enligt egen uppgift var det inte förrän han testade GI-metoden som han lyckades med sin viktminskning och blev 14 kilo lättare. Han fick tillsammans med en kompanjon agenturen för produkter från Atkins. Detta bolag såldes under 2006 till börsnoterade hälsokostbolaget Wilhelm Sonesson.
GI Viktkoll grundades 2005 av Ola Lauritzson, Eva Söderström Sköldebrand och Carl Hall tillsammans med TV4 och Expressen. Finansiärer är Staffan Salén och Ulf Sandberg.
Nätverk för företagsgrundare
Företaget Founders Alliance, som står bakom priset Founders Award satsar precis som GI Viktkoll på internationalisering.
– Mitt mål är att samla världens främsta företagsgrundare i vårt affärsnätverk, säger Niclas Carlsson som är grundare och vd på Founders Alliance.
Entreprenörsgalan hölls i Blå Hallen i Stockholms stadshus förra tisdagen.
– Om fem eller senast sex år vill jag se entreprenörer från till exempel Indien och Storbritannien här på vår gala. Richard Branson, grundare av Virgin, skulle vara en drömgäst.
Founders Alliance är Sveriges enda nätverksföretag för företagsgrundare med en omsättning på minst fem miljoner kronor och har i dag 507 medlemmar. Medlemmarna har i genomsnitt två bolag och bolagen omsätter totalt över 140 miljarder kronor.
– Drivkraften för våra medlemmar är att träffa likar, skapa kontakter och hitta nya affärsmöjligheter. Och att verka tillsammans för att förbättra läget för entreprenörer, säger Niclas Carlsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.