FI: Åtgärder har stabiliserat det finansiella läget

Finansinspektionen släpper en stabilitetsrapport med en presentation av generaldirektören Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier senare i dag vid 10-tiden.
FI: Åtgärder har stabiliserat det finansiella läget - erik-thedeen-affarsvarlden-700_binary_6949098.jpg
”Regeringar, centralbanker och myndigheter världen över har vidtagit kraftfulla åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Det har även bidragit till att dämpa oron på finansiella marknader. Genom att utnyttja tillgängliga buffertar och fortsätta låna ut till företag och hushåll kan den finansiella sektorn dämpa krisens följder. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den ekonomiska krisen inte är över och att osäkerheten därför är stor”, skriver Finansinspektionen, FI, i rapporten.

– Krisen kan i värsta fall bli mycket djup och långvarig. Hur förloppet framöver kommer att se ut är svårt att bedöma, men de åtgärder som bland andra regeringen, Riksbanken och FI har vidtagit under första fasen har stabiliserat det finansiella systemet, säger Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

”Den viktiga lärdomen från tidigare kriser är att ha marginaler, buffertar och motståndskraft. Det förhindrar inte att störningar uppstår, men finns det motståndskraft kan även svåra påfrestningar hanteras på ett bättre sätt. Det gäller i princip för alla samhällsområden, men kanske i synnerhet för den finansiella sektorn”, skriver FI.

FI fortsätter att kommentera utdelningar.

”Bankerna bör värna sin motståndskraft i det osäkra läge vi befinner oss i genom att avstå från utdelningar. På så sätt kan de fortsätta låna ut till företag och hushåll – och därmed dämpa krisens återverkningar – och ändå vara rustade för framtida problem.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.