FI: Danske Bank brister i sitt arbete mot penningtvätt

Det har framkommit brister i Danske Banks arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Det skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
Danske Bank penningtvätt
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Foto: Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

I juni 2020 inledde Finansinspektionen en undersökning av Danske Banks efterlevnad av penningtvättslagen och penningtvättsföreskrifterna.

Nu skriver Finansinspektionen att man ser brister i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Samtidigt som Danske Bank har åtgärdat en del av bristerna och presenterat åtgärdsplaner för andra menar Finansinspektionen att banken tar för lång tid på sig att genomföra åtgärderna. Danske Bank ska därför åtgärda dessa brister senast den 30 juni 2022.

”Den allmänna riskbedömningen är avgörande för hur en bank utformar sitt arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism, då den ligger till grund för väsentliga delar av bankens övriga åtgärder inom området, det är därför oerhört viktigt att banken åtgärdar denna brist skyndsamt”, säger Karin Lundberg chef för FI:s verksamhetsområde Bank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco