FI: Fondförvaltare behöver bli bättre på att hantera likviditetsrisker

Fondförvaltare behöver hantera likviditetsrisker på ett bättre sätt och i vissa fall kan likviditeten i fonders tillgångar eller inlösenvillkor behöva anpassas, det skriver Finansinspektionen i en tillsynsrapport.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI)
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
Bättre likviditetsriskhantering hos fondförvaltarna kan minska riskerna för att andelsägare inte kommer ur sina fondplaceringar när de så önskar. En bättre likviditetshantering med fler likviditetsverktyg kan även bidra till att göra värdepappersmarknaderna mindre känsliga för störningar och därmed bidra till att värna den finansiella stabiliteten.

”FI anser att alla fondförvaltare ska ha en så god analys och hantering av likviditetsrisker att senareläggning av inlösen, som beror på bristande likviditet i fondernas tillgångar, enbart ska behöva ske i sällsynta undantagsfall när oförutsedda händelser inträffar. Förvaltaren ska se till att fonden klarar även stressade situationer”, skriver Finansinspektionen.

Avslutningsvis skriver FI att man förväntar sig att samtliga fondförvaltares styrelser ser över hur och dokumenterar om förvaltaren uppfyller FI:s krav och rekommendationer och vilka åtgärder som annars vidtas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.