FI skärper bolånekrav

Nya bolånetagare i Sverige ska amortera ner sina bolån till 50 procents belåningsgrad.

Först ska lånen amorteras med minst 2 procent på det ursprungliga lånebeloppet varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad.

Det framgår av ett meddelande från Finansinspektionen där man presenterar nya åtgärder för att minska riskerna med hushållens skulder.

”Hushållens skulder innebär risker både för Sveriges ekonomi och för enskilda hushåll. Samtidigt visar FI:s årliga bolåneundersökningar att hushållen har större buffertar i dag än innan bolånetaket infördes 2010. Nästan alla nya bolånetagare med belåningsgrader över 75 procent amorterar och väldigt få hushåll tar lån över bolånetaket”, skriver Finansinspektionen.

Samtidigt uppger man att nya låntagare med lägre belåningsgrader ofta väljer att vänta med att amortera. Det uppges vara bekymmersamt eftersom internationella erfarenheter pekar på att hushåll med belåningsgrader över 40-50 procent är benägna att dra ner på annan konsumtion när de ekonomiska förutsättningarna ändras.

”Det som oroar FI är därför de negativa effekterna på Sveriges ekonomi, de så kallade makroekonomiska riskerna, som kan uppstå om något oväntat händer hushållen eller i omvärlden. Då kan konjunkturnedgångar fördjupas och tillväxten i ekonomin sänkas”, fortsätter Finansinspektionen som önskar att nya bolånetagare ska amortera mer än i dag.

Ökad amortering ökar motståndskraften mot störningar samt minskar riskerna för negativ påverkan på Sveriges ekonomi om det händer något oväntat i landet eller i omvärlden.

”FI kommer nu att börja arbetet med att ta fram de nya reglerna i detalj. Det beräknas ta några månader. Två viktiga frågor att lösa är definitionerna av nya lån och tillfälliga undantag. Reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringarna. Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider”, fortsätter Finansinspektionen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.