FI vill se ökad transparens på företagsobligationsmarknaden

Finansinspektionen vill inom två månader se ett förslag på förbättringar av transparensen på företagsobligationsmarknaden.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI)
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT
”Branschorganisationen Svensk värdepappersmarknad bör snabbutreda hur marknadsaktörerna kan öka transparensen på företagsobligationsmarknaden, det vill säga publicera i vilka volymer och till vilka priser omsättningen sker. Ett förslag på förbättringar bör vara klart inom två månader. Transparensen har försämrats sedan Mifid 2 infördes, tvärtemot regleringens syfte. Obligationsmarknaden måste, som ett minimum, återgå till den transparens som gällde innan dess”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

De problem som uppstod under vårens turbulens gav svårigheter för prissättning av obligationer där vissa fick svårt att avyttra innehav samtidigt som företagen inte kunde ge ut nya obligationer.
Det är viktigt att företag har tillgång till både marknadsfinansiering och bankfinansiering.

FI menar att ”med bättre information om faktiska priser kan placerare och emittenter även lättare bedöma indikativa skärmpriser vilket innebär ett bättre underlag för rättvisande värdering av obligationsinnehaven.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.