Finansfolket flyr till facket
Finansbranschen går mot en förestående uppsägningsboom, åtminstone att döma av den känslan som sprider sig runt Stureplan. Enligt nyligen sammanställd statistik från Finansförbundet står det nu klart att det antal anställda som tagit sin tillflykt till facket är ännu större än man tidigare trott. Under årets första halvår har 1 255 nya medlemmar registrerats, det motsvarar en uppgång på 44 procent jämfört med samma period år 2000 då siffran var 869 stycken.
Den tydligaste trenden man kan notera i nyregistreringarna är att det framförallt är yngre mäklare och analytiker som nu börjat se om sitt hus. ”Folk under 30-35 är en grupp som vi hittills har haft svårt att attrahera, men nu går de med i både facket och a-kassan. En av de bidragande orsakerna att man när man kommer ut på arbetsmarknaden ofta har gott självförtroende och det tar ett tag innan man inser att det inte alltid är medvind. En annan är att det i första hand är unga människor som varit anställda i de bolag som nu försvinner och konsolideras. På bankerna ser det helt annorlunda ut, där är de ofta de äldre som lämnar bolagen till följd av erbjudanden om tidigare pension”, säger Pia Lublin, chef för utvecklingsavdelningen på Finansförbundet.
Bakom utvecklingen ligger turbulensen på finansmarknaden, sammanslagningar mellan nätmäklare, strukturaffärer i fondkommissionärsleden (till exempel Nordiska och Matteus) men även nedskärningar hos mer etablerade spelare. Nyligen framkom att Hagströmer & Qviberg sagt upp att 15 procent av personalen. ”Den stora gruppen av nyregistreringar är fortfarande aktiemäklare, men utvecklingen sprider sig även till andra yrkesgrupper som analytiker och back-office-personal. När det gäller nyare aktörer som till exempel nätmäklarföretagen är samtliga yrkesgrupper oroliga”, säger Ulf Sedelius, som arbetar med rådgivning och förhandling på Finansförbundet.
De vanligaste frågorna handlar om anställningsvillkor och uppsägningsvillkor, därefter kommer hur man ska hantera förslag om att säga upp sig själv. Och generellt sett är det inga tjusiga avtal som erbjuds. ”Vi brukar räkna med att ett riktigt bra avtal innebär 12-16 månadslöner, bland de yngre företagen handlar det om en, eller möjligtvis en och en halv, månadsl��n utöver den ordinarie uppsägningstiden”, säger Ulf Sedelius.
Vad ger du för råd till dem som börjat oroa sig för hösten? ”Det är inte mycket att säga, tyvärr är det inte så enkelt som att bara gå med i facket. Vi har en karenstid på tre månader innan vi är skyldiga att börja agera, så för en del kanske det redan är för sent.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.