Finansinspektionen har själva brutit mot marknadsmissbruksförordningen

Finansinspektionen har vid upprepade tillfällen under de senaste åren själva brutit mot marknadsmissbruksförordningen, Mar, visar en granskning.
Finansinspektionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Trots att myndigheten årligen delar ut miljonbelopp i sanktioner för överträdelser mot Mar, exempelvis för påstått marknadsmissbruk, sena insynsanmälningar och slarv med flaggningsanmälningar, misslyckas inspektionen själva med att följa reglerna, skriver Dagens Industri.

Enligt artikel 34 i Mar ska Finansinspektionens sanktionsbeslut samt eventuella överklaganden av dessa publiceras på myndighetens hemsida. Syftet med publiceringarna är framför allt att beslutet kan ha lika stor marknadspåverkan som själva överträdelsen sanktionen gäller, men också att beslutet ska ha en avskräckande effekt. Och det är här FI har blivit påkomna med att slarva, skriver tidningen.

Missarna har anmälts till JO, Justitieombudsmannen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG