Fingerprint i topp på börsen

Stockholmsbörsen stiger vid lunchtid på tisdagen stödd av positiv handel i samtliga av OMXS30-bolagen. Rejäl uppgång noteras i Fingerprint Cards.

SIX Generalindex var klockan 13.15
upp 1,5 procent till 479 medan OMXS30-index ökade 1,7 procent till 1.496. Omsättningen var 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Fingerprint Cards har fått en
köprekommendation av Carnegie samt en riktkurs på 350 kronor aktien. Carnegie är första storbanken som inleder bevakning och marknaden handlar upp aktien med 29 procent. Fingerprint leder också omsättningslistan med en omsättning som uppmäter 2,3 miljarder kronor. Kursuppgången hittills i år summerar till +679 procent.

Inför ABB:s kapitalmarknadsdag i
morgon, onsdag, erfar Svenska Dagbladet via källor nära ABB-ledningen att det kommer att presenteras en dramatiska strukturomvandling. Närmast till hands ligger en styckning av koncernen, bedömer tidningen. ABB-aktien ökar 3,0 procent.

SAS sjunker 3,8 procent efter att
på morgonen ha presenterat delårsresultat och passagerarsiffror för augusti samt yield för juli. Sydbank sammanfattar rapporten som ”fler minus än plus”.

SAS finanschef Göran Jansson säger
till SIX att han anser att miljardresultat i kvartalet, trots närmare 600 miljoner kronor i negativ valutaeffekt, är i linje med bolagets egna förväntningar.

DNB Markets inleder bevakning av
hotellfastighetsbolaget Pandox, med köprekommendation och 135 kronor i riktkurs. Pandox avancerade 3,2 procent till 129 kronor.

I övriga rekommendationsflödet
höjer UBS storbanken Swedbank, +3,4 procent, till köp från tidigare neutral.

CTT Systems backar 7,8 procent
efter avbrutit förhandlingarna med Easyjet, som har beslutat att inte installera Zonal Drying från CTT i sina befintliga A320 flygplan.

Neurovive rusar efter den enda
kända nyheten att styrelsemedlemmar köpt aktier i bolaget, enligt måndagskvällens rapporterade insynshandel. Aktien är upp 17 procent. Bolaget är dock ned med 74 procent sedan årsskiftet som ett resultat av att bolagets längst sprungna forskningsprojekt misslyckats med att nå positiva resultat.

I makroflödet hade Kinas
handelsbalans för augusti ett större överskott än väntat i dollar räknat, men orsaken till avvikelsen var att importen minskade -13,8 procent i årstakt vilket var betydligt mer än väntade -7,9 procent.

Även noterbart på statistikfronten
är Tyskland som visade på ett överskott på 22,8 miljarder euro i handelsbalansen under juli, mot väntade 22,3 miljarder. Exporten steg med säsongsjusterade 2,4 procent i månadstakt medan importen ökade med 2,2 procent i månadstakt, väntat här var +0,7 respektive +0,5 procent enligt Reuters.

Också Kina visade på starkare än
väntad handelsbalans för augusti. Den kinesiska handelsbalansen uppgick till +60,2 miljarder dollar, mot väntade 48,6 miljarder dollar. Samtidigt sjönk Kinas export för andra månaden i rad, med 5,5 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

479    

+1,5   

+5,2

OMX Stockholm 30           

1.496    

+1,7    

+2,2

SIX Return index             

897    

+1,5    

+8,6

SIX Sverige cykliskt 15      

409    

+1,8    

+2,6

SIX Sverige defensivt 15     

508    

+0,9   

+12,9

SIX Volatilitetsindex       

25,4   

-11,7   

+62,7

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.