Finland vinnare i börsracet

De senaste två månaderna har placerarna inte bara tryck upp börserna världen över utan även ägnat sig åt favoritaktiviteten – sektorrotation. Defensiva företag har dumpats för offensiva. Ocykliska branscher har bytts mot tillväxt- och konjunkturkänsliga. Läke- och livsmedel har skiftats mot IT- och telekom. Och aktiemarknaderna i Köpenhamn, Oslo och Madrid har dumpats för high-techtunga Helsingfors, Stockholm och Nasdaq.

Stockholmsbörsen har varit en av de bästa börserna sedan botten 21 september. Men den som letat sig utanför rikets gränser har också kunnat göra bra affärer. Så här har de viktigaste utländska aktierna utvecklats sedan botten 21 september.

Telekomtunga Helsingforsbörsen har varit det allra bästa stället att vara på sedan vändningen upp. Garanterad nyemission och lägre finansiell risk i den skuldtyngda teleoperatören Sonera fick aktien att slungas upp 138 procent. En stark rapport och förtroendeskapande utspel från Nokia gav en uppgång på 54 procent. Även underleverantörer har surfat på telekomvågen. HEX-indexet har klättrat med 35 procent sedan botten. Det finns dock en hel del att ta av. Helsingfors är fortfarande årets sämsta större börs. Riktig rally-åkning har det varit för Nasdaqs tungviktare. Intel, Cisco Systems och Dell har alla stigit mer än 60 procent. Microsoft, Nasdaqs högst värderade bolag, har fått nöja sig med en uppgång på 30 procent och Oracle med 35 procent. Bland raketerna finns även nätverksbolaget Juniper Networks, mjukvaruföretagen Veritas och Siebel samt JDS Uniphase, fiberoptik, som alla ökat runt 100 procent.

Sektorrotationen har satt sina spår i det bredare USA-indexet S&P 500 som stigit betydligt mindre än Nasdaq. Bland de största bolagen finns flera läkemedelsbolag. Pfizer, Johnson & Johnson, Merck, Bristol Myers Squibb har alla tappat mot snittet. Det har även de indextunga läskedryckstillverkarna Coca-Cola och Pepsico. Någon höjdare har inte heller oljebolaget Exxon varit vars aktie tryckts ned av det fallande oljepriset

I Tyskland har placerarnas spirande telekomkänslor satt fart på konglomeratet Siemens som stigit med 59 procent. Riktigt bra drag har det även varit för chipstillverkaren Infineon, plus 54 procent. Frankfurtbörsens högst värderade bolag, Deutsche Telekom har inte hängt med och bara stigit 17 procent. Lufthansa, ett av få flygbolag med stabila finanser har, haft en riktigt bra resa och lyft 62 procent. Sämre har Gambrokonkurrenten Fresenius utvecklats, ned 4 procent.

På Zurichbörsen har bankerna UBS och Credit Suisse utvecklats starkt medan livs- och läkemedelsföretag som Novartis, Nestle och Roche inte haft samma fina utveckling. ABB tillhör de bästa bolagen med en uppgång på 68 procent sedan botten.

I Paris har börsjätten och energibolaget Total Fina stigit måttliga 1 procent. Varumärkeskonglomerat LVHM och teleoperatören France Telecom däremot utmärkte sig med stora kursuppgångar, 50 och 57 procent. På de två andra sydeuropeiska börserna i Milano respektive Madrid har teleoperatörerna också varit kungar med uppgångar på 32 procent för spanska Telefonica och 34 procent för italienska Telecom Italia.

Londonbörsen har utvecklats svagare än de flesta andra börser. Börsens största bolag Vodafone har dock stigit med 25 procent. Mediekoncernen Sky hör också till vinnarna med en uppgång på 57 procent. Anglo American, där Göran Lindahl nyligen valdes till ordförande, har klättrat 44 procent. Invensys, ABB-konkurrenten inom automation, har haft stora kreditproblem men har sedan botten stigit med exceptionella 191 procent. Bistrare är det för aktieägarna i oljebolaget BP, aktien ned 6 procent och läkemedelsbjässen Glaxo Smithkline en mager uppgång med 6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB