Finlands statsminister Antti Rinne avgår

Statsminister Antti Rinne har lämnat in sin avskedsbegäran till presidenten. Bakgrunden är en infekterad arbetskonflikt på finländska postverket.

De envisa ryktena som snurrat i finländska medier under tisdagsmorgonen har till sist bekräftats.

Statsminister Antti Rinne, som för Socialdemokratiska partiets (SDP) räkning styrt regeringskoalitionen sedan i juni i år, har lämnat in sin avskedsbegäran till president Sauli Niinisto.

Från Niinistö fick Rinne en kort men kärnfull hälsning, enligt Svenska Yle:

– Tack för ett kort, men många stunder av gott, samarbete.

Rinne avgår

Så sent som i måndags avfärdade Antti Rinne möjligheten för sin egen avgång, och SDP:s partisekreterare uppgav att hela partistyrelsen står bakom ledaren, enligt nyhetsbyrån SPT.

Partiet efterfrågade också en skriftlig motivering från regeringspartnern Centern till varför partiet saknar förtroende för regeringen – något som ledaren Katri Kulmuni klargjorde framför pressen i morse.

Men i dag har läget förändrats. Efter ett möte med den socialdemokratiska riksdagsgruppen tog sig Antti Rinne till presidentens residens på Talludden, där han kommer att hålla en presskonferens klockan 12.30 svensk tid, enligt Svenska Yle.

Den mest sannolika att ta över som statsminister är enligt Svenska Yle SDP:s vice ordförande tillika trafik-, och kommunikationsminister, Sanna Marin, som bekräftar att hon är villig att kliva in.

– Jag är redo för att bli statsminister om det finns behov för det, sade Marin under tisdagen, enligt Svenska Yle.

Postkris

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finländska postverket, Posti. 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Mycket har kommit att handla om vilken minister som visste vad om detta och vid vilken tidpunkt. Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick i förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av paketsorterarna.

Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen, vilket bolagets ledning nekat till.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här