Fiskar upp två kursförlorare

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen fortsätter att jaga värde bland kursförlorare. Nu tar två nya aktier plats i portföljen.

Underleverantören AQ Group tog i mitten av januari i fjol steget från Aktietorget till Stockholmsbörsen. Den första tiden på ”finbörsen” har emellertid inte varit särskilt angenäm. Den hyllade förvärvsmaskinen har fått se en tredjedel av börsvärdet utraderas.

Affärsvärlden var för tidiga på bollen med en köprekommendation i början av mars i år, i nr 10/2018, vid kurs 173 kronor. Aktien handlas nu i knappt 144 kronor.

Rapporten för det tredje kvartalet i förra veckan tyngdes av stora engångsposter för ett dotterbolag som satts i konkurs (AQ Segerström & Svensson som Affärsvärlden besökte i samband med ett reportage 2011).

Justerat för konkursen levererade AQ en rörelsemarginal på 7,6 procent under kvartalet, en klar förbättring jämfört med fjolåret, och det trots att AQ dras med stigande råvarupriser och långa ledtider.

AQ:s historik är minst sagt imponerande. Sedan 1997 har den årliga tillväxten varit nära 18 procent. Och sedan 2007 har den varit knappt 10 procent. Lägg därtill en rörelsemarginal som pendlat mellan 5-9 procent – inte ens nära en förlust alltså – med ett tioårssnitt på 6,6 procent. Bolagets mål är att nå 8 procent.

Räknat på rullande tolvmånaders omsättning, 4,5 miljarder, är en ”normalvinst” då knappt 300 miljoner. Börsvärdet på drygt 2,6 miljarder och den måttliga nettoskulden på 340 miljoner ger ett EV kring 3 miljarder. EV/ebit kring 10 alltså på en normalvinst. Eller p/e kring 11,5.

I våra ögon är det en alldeles för låg värdering på ett välskött bolag med tillfälliga problem. När den goda underliggande lönsamheten hamnar i fokus lär aktien lyfta. Avkastningsportföljen tar position.

Nytt innehav blir också skandalomsusade Danske Bank. Osäkerheten kring bankens penningtvättshärva i Estland och vilka bötesbelopp det kan bli har fått investerarna att sky aktien som pesten. Från fjolårets toppnivåer nära 260 danska kronor har aktien nästan halverats.

För institutionella investerare är det förenat med karriärrisk att hålla den här typen av aktier. I dessa CSR-tider (corporate social responsibility) är det knappast högsta mode att ligga lång en så här skandalomsusad bank. Och visst finns det möjliga scenarier där aktien kan falla ytterligare, exempelvis om skyhöga bötesbelopp skulle tvinga banken att ta in nytt kapital.

Mot detta ska ställas att banken i övrigt är en välskött nordisk bank, med god lönsamhet och en generös utdelningspolitik kryddad med återköp (inställda för tillfället). Vid en normalisering finns en klar uppsida för en bank som handlas till p/e 6,4 med en direktavkastning på 8,3 procent och price/tangible book på 0,77 på Factsets konsensusprognoser för 2019.

För att säkra upp om något worst case-scenario skulle materialiseras blir portföljvikten liten. Med drygt 6 procents vikt är det ingen katastrof om fler lik skulle dyka upp i danskarnas garderob. Och vid en normalisering över tid kan positionen ändå ge ett bra bidrag till portföljens avkastning.

Nedan läget i portföljen per stängning 1 november:

avkport_close_1nov.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets