Fler fälls för insiderbrott

Ekobrottsmyndigheten har på senare tid lyckats bättre med att få misstänkta för insiderhandel fällda i domstol. Enligt myndighetens egen statistik har sex av sex domar i år varit fällande, rapporterar TT i en text publicerad av Sydsvenskan.

I fjol blev det fällande domar i tio fall, upp från två 2013.

Det positiva utfallet gäller även den andra huvudkategorin av finansmarknadsbrott: otillbörlig marknadspåverkan. Där fälls den absoluta merparten.

Antalet åtal för finansmarknadsbrott ligger på ungefär samma nivå som i fjol, ett tjugotal. Mest uppmärksammat av dem är det mot Fingerprints huvudägare och tidigare vd Johan Carlström. Rättegången väntas äga rum nästa år.

Samtidigt har antalet anmälningar ökat. Fram till och med november har EBM fått in 155 rapporter om misstänkta insiderbrott, att jämföra med 157 under hela fjolåret. Rapporterna om otillbörlig marknadspåverkan under januari-november var 106, vilket kan jämföras med 97 under hela 2014.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.