Flera fonder försvinner i första PPM-upphandlingen

I den första upphandlingen av fonder på premiepensionstorget, PPM, kommer fondutbudet av aktivt förvaltade europeiska aktiefonder med inriktning mot stora och medelstora bolag att förändras. Det skriver Morningstar.
Flera fonder försvinner i första PPM-upphandlingen -
Johanna Englundh, Morningstar Sweden.

Enligt Fondtorgsnämnden kan sparare förvänta sig sex fonder i denna kategori när upphandlingen är klar. För tillfället finns det 22 fonder tillgängliga i denna kategori.

Morningstar skriver att med hjälp av de upphandlingskriterier som Fondtorgsnämnden publicerat kan man försöka se vilka som inte uppnår dessa.

”Men med det sagt så beror det slutliga utbudet även på vilka fonder som lämnat in ett anbud om att få vara med, så bara för att en fond ser ut att kunna godkännas betyder det inte att de nödvändigtvis skickat in ett anbud. Utöver detta kan även andra fonder som tidigare inte varit med skicka in ett anbud, vilket gör det omöjligt att förutspå det framtida utbudet”, skriver Morningstars Johanna Englundh.

Bland de krav som Fondtorgsnämnden ställer på de fonder som ska ta plats på Premiepensionens fondtorg framgår det att fondbolaget måste ha minst 5 miljarder kronor i förvaltat kapital per den 30 juni 2023, fonden måste rapportera enligt SFDR och vara en artikel 8- eller artikel 9-fond.

Basvalutan i fonden måste vara euro eller svenska kronor och förvaltningen måste vara aktiv. Vidare är den tillåtna aktiva risken (tracking error) mot fondens valda jämförelseindex minst 2 procent och max 10 procent.

Bland de 22 Europafonder som är tillgängliga på premiepensionstorget idag riskerar 6 försvinna enligt dessa kriterier.

Fonderna som riskerar att försvinna uppges vara:

– ODIN Europa C NOK (Andelsklassen är i norska kronor. Fondbolaget har lämnat in en begäran om att avregistrera fonden från PPM-fondtorget)

– Templeton European Opps A (Acc) EUR (Artikel 6-fond)

– S-Bank Europe Equity A (Tracking error på 1,98 procent)

– CB European Quality Fund A (Fondbolagets förvaltade kapital för lågt)

– Fondita Sustainable Europe B (Tracking error på 13,62 procent)

– Ålandsbanken Europa Aktie B (Tracking error på 1,96 procent)

”I denna genomgång har inte samtliga av Fondtorgsnämndens upphandlingskriterier inkluderats, vilket innebär att denna genomgång inte kan eller bör ses som något facit för hur Fondtorgsnämnden hanterar upphandlingen. Bland annat har ett antal av de uteslutningskriterier om aktivt ägande, regelefterlevnad, normbaserade uteslutningar och sanktioner inte inkluderats. Exakt hur Fondtorgsnämnden kommer välja just de sex fonder som kommer finnas på fondtorget går inte att sia om i förtid”, skriver Englundh.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets