Flera ljusglimtar i Ericssons rapport
Rapporten som först tidigarelades till 07.30 kablades plötsligt ut klockan 23 svensk tid, efter Nasdaq-börsen öppning. Orsaken var att delar av innehållet läckt ut i förväg.
Ericssons resultat tredje kvartalet uppgick till minus 5,8 miljarder kronor. Det var lägre än de 4,5 miljarder som analytikerna väntat sig enligt en sammanställning av SME Direkt.
Koncernens fakturering minskade med 19 procent till 54 589 Mkr (67.342) och orderingången sjönk 35 procent till 44 882 miljarder kronor.
Kassaflödet so, varit fokus för Ericsson de senaste kvartalen, hamnade på plus 1,2 miljarder kronor under tredje kvartalet.
Under andra kvartalet var kassaflödet positivt med 4,3 miljarder kronor och det första kvartalet var kassaflödet negativt på -17,7 miljarder kronor.
Ericssons VD Kurt Hellström är nöjd:
“Kassaflödet var positivt för andra kvartalet i rad till följd av minskad kapitalbindning i lager. Vi har en stark likviditet och räknar med fortsatta förbättringar av kassaflödet”, kommenterar Kurt Hellström.
De besparingar som Ericsson genomför går snabbare än väntat.
Ericsson räknar med att nå besparingar på 7 miljarder kronor under 2001, mer än de 5,5 miljarder som bolaget tidigare förutspått.
“Besparingarna har gått snabbbare att realisera än planerat. Under tredje kvartalet låg Ericsson 2,5 miljarder kronor före plan”, skriver Kurt Hellström i VD-ordet.
Antalet anställda minskade med 5.500 personer under det tredje kvartalet. Totalt uppgår därmed den totala neddragningen till 6.800 personer hittills i år, där målet är satt till 10.000.
Vid utgången av september hade antalet anställda minskat till 92.900. Räknas de 2.700 personer som flyttas över till Sony Ericsson in har Ericsson i dag färre än 90.000 anställda, skriver bolaget i rapporten.
Det tidigare kommunicerade målet har varit att ha färre än 90.000 anställda vid utgången av 2001.
Utöver detta har antalet konsulter och tillfälligt anställda minskats med 7.700 personer under de senaste sex månaderna
Trots den effekt som rådande avmattning har haft på Ericssons finansiella resultat, är den underliggande efterfrågan fortsatt stark.
“Tack vare vår ledande position inom både GSM och 3G har vårt försprång definitivt ökat”, enligt Kurt Hellström
Den svaga marknaden för mobilsystem som Nokia skvallrade om i sin rapport förra fredagen gör dock avtryck hos Ericsson.
Faktureringen inom System minskade med 11 procent till 43,0 miljarder kronor (48,1) för årets tredje kvartal. Det justerade rörelseresultatet blev 0,2 miljarder kronor (8,1).
Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 60 miljoner kronor för kvartalet, enligt SME Direkt.
Orderingången för System uppgick till 35,3 miljarder kronor (49,7), vilket innebär en minskning med 29 procent. Mobila system hade en orderingång på 30,6 miljarder kronor.
Ericsson har tidigare inte lämnat några prognoser på grund av det osäkra läget. Nu har dock Kurt Hellström tagit fram kristallkulan.
Ericsson räknar med en nettoförsäljning på omkring 55 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Prognosen är exklusive den verksamhet inom mobiltelefoner som har förts över till Sony Ericsson.
Mobilsystemförsäljningen väntas minska med 10 procent jämfört med fjärde kvartalet år 2000.
Förlusten före skatt väntas bli något mindre fjärde kvartalet än under det tredje kvartalet. Resultatprognosen inkluderar 50 procent av resultatet från Sony Ericsson men exkluderar icke-operationella poster
År 2002 räknar Ericsson med en försäljning som är oförändrad till 10 procent lägre än 2001. Det är minst i linje med marknadens utveckling.
Rörelsemarginalen väntas bli högre än 5 procent för helåret 2002. Det målet inkluderar 50 procent av resultatet från Sony Ericsson men exkluderar icke-operationella poster.
Ericsson spår att antalet sålda mobiltelefoner 2001 uppgår till cirka 400 miljoner.
Bolaget har tidigare förutspått 400-440 miljoner telefoner.
För 2002 spår Ericsson “viss tillväxt” i antalet sålda enheter.
Prognosen för ökningen i antalet abonnenter kvarstår på 25-35 procent för 2001, vilket innebär 920-950 miljoner abonnenter vid årsskiftet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.