Flodén: Goda möjligheter göra finanspolitiken mer expansiv

Riksbankens möjligheter att göra penningpolitiken ännu mer expansiv är begränsade, medan det däremot finns goda möjligheter att göra finanspolitiken mer expansiv. Det sade vice riksbankschef Martin Flodén i ett tal på onsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Finanspolitiken kommer därför att få en större roll i stabiliseringspolitiken om konjunkturen försvagas ytterligare framöver.

“Riksbankens penningpolitik är redan expansiv och bidrar till att hålla efterfrågan uppe i svensk ekonomi. Men möjligheterna att göra penningpolitiken ännu mer expansiv är enligt mig begränsade. Det finns däremot goda möjligheter att göra finanspolitiken mer expansiv. Jag tror därför att finanspolitiken kommer att få en större roll i stabiliseringspolitiken om konjunkturen försvagas ytterligare de kommande åren”, sade han.

Han talade även om den internationella debatten kring hur man kan göra finanspolitiken mer expansiv med andra medel, som helikopterpengar, “Modern Monetary Theory” (MMT) och köp av specifika tillgångar, vilka vanligen faller på finanspolitiken.

Martin Flodén menade att det i vissa specifika fall kan vara lämpligt att centralbanken på detta sätt träder in på finanspolitikens område, till exempel om det uppstår en akut brist på likviditet eller om marknaden börjar prisa in en högre kreditrisk i statsobligationer än centralbankspengar.

“Men vi är inte nära någon av dessa situationer i Sverige i dag. De offentliga finanserna är i gott skick. Statsskulden är låg. Finanspolitiken sköts då bäst av regeringen, inte av Riksbanken”, sade han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här