Flodén: Tillgångsköpen kan minska 2022 utan att göra penningpolitiken mindre expansiv

Riksbanken kan komma att minska tillgångsköpen under 2022, utan att göra penningpolitiken mindre expansiv. Det säger vice riksbankschef Martin Flodén som deltar i ett online samtal om det ekonomiska läget som DNB anordnar på tisdag eftermiddag, rapporterar Bloomberg News.
Martin Flodén
Martin Flodén. Foto: Riksbanken
Flodén bedömer dock att behovet av en expansiv penningpolitik kommer kvarstå under lång tid.
Han bedömer att en räntehöjning kan bli aktuell mot slutet av Riksbankens prognosperiod.

Stora prisrörelser i råvaror och fraktkostnader leder oundvikligen till prisjusteringar, men Riksbanken ser fortfarande den nuvarande inflationsnivån som temporärt hög, säger Flodén.

Efter decennier där inflationsriskerna varit på nedsidan är det nu enklare att se risker på uppsidan. Det finns tecken på att inflationstrycket är på väg att stiga till mer hälsosamma nivåer, bedömer Flodén. Samtidigt kan halvledarbristen skapa problem för tillverkningsindustrin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco