FONDFÖRETAG: S-E-Banken tror på Latinamerika

Förvaltarna hos S-E-Banken Fonder tror på stigande aktiekurseri Östeuropa och Latinamerika och startar därför även enLatinamerikafond.

Utlandsfonderna hos S-E-Banken innehåller 30 miljarder kronor,lika mycket pengar som utlandsfonderna hos alla de andra svenskabankerna tillsammans.Fonderna förvaltas dessutom på ett annatsätt än hos de andra bankerna. Dels sköts inte fonderna enbartfrån Stockholm, utan förvaltarna är även stationerade i Hongkong,London och New York. Dels är det inget centralt placeringsrådsom fattar besluten, utan förvaltarna är fria att välja vilkaaktier de vill inom sitt område.

Jag tror inte att det går att förvalta Fjärran Östern medkvalitet från Stockholm, säger Hans Danielsson, ansvarig för denglobala strategin. Åtminstone inte om man har ambitionen attvälja rätt aktier. Den som enbart ägnar sig åt att välja länderoch branscher kan kanske sitta på månen, men för att kunna väljarätt aktier måste man ägna mycket tid åt företagsbesök. Det ärskillnad på att sitta i Stockholm och läsa Dagens Industri påmorgonen och att slå upp China Daily News i Hongkong. Vi är nionationaliteter inom S-E-Banken Fonder i dag, vilket gör att vibättre kan följa med i de lokala nyheterna. Totalt sköts S-E–Bankens utlandsfonder av 25 förvaltare, av vilka 13 har egetfondansvar.

Borde ni inte vara fler för att klara av att förvalta aktier ihela världen?

Jag tror att vi är ganska nära en optimal storlek, säger HansDanielsson. Naturligtvis måste man vara tillräckligt många föratt kunna följa alla de viktiga bolagen på de stora marknaderna.Vi har några resursförstärkningar kvar innan vi har nått dit.Samtidigt är det farligt att bli för stor. Det får inte blibyråkratiskt, gruppen får inte bli oflexibel eller hierarkisk.Vi har idén att förvaltningen skall vara decentraliserad. Vi görinte heller någon skillnad på analytiker och beslutsfattare,utan hos oss är varje analytiker också beslutsfattare. Vi köperhellre in resurser. I Nordamerika har vi gjort det på ettintressant sätt. Dels har vi ett nära samarbete med enmäklarfirma som gör skräddarsydda prognoser för oss, så att vifår precis den typ av analys som vi behöver för vårvärderingsmodell. Dels köper vi en databastjänst som ärförnämlig när det gäller att analysera bolags vinster ur etthistoriskt perspektiv – den är så bra så att jag inte vill talaom vad den heter.

Vi vill alltså hålla vårt gäng som sysslar med utländska aktierkring 30 personer. Det är en vanlig storlek även hos de storautländska förvaltarna.

Ända sedan 1992 har S-E-Banken en emerging markets-fond (sominvesterar på alla börser utanför OECD-länderna). I höstasstartades en separat Östeuropafond och för drygt en månad sedanäven en Latinamerikafond.

Är det rätt tidpunkt att investera i Latinamerika i dag?

Ett objektivt sätt att se vår syn på det är att studera hur viär viktade i våra globala produkter. Och vi har i dagsläget enstor övervikt i Latinamerika i både våra globala och våraemerging markets-fonder, säger Hans Danielsson. Det visar att vitror på en bra värdeutveckling för latinamerikanska aktier dennärmaste tiden.

Orsakerna är dels det globala likviditetsläget, som ser bra utunder resten av 1997, dels har vi en positiv vinsttrend isamtliga länder i Latinamerika. Den lågkonjunktur som inleddesmed Mexikokrisen i slutet av 1994 avslutades under 1996 och viser inget slut på uppgångsfasen.

Men Latinamerika är ett högriskområde. Det är vårkapitalförvaltning och dess kunder som har velat ha den härspecialprodukten, eftersom de anser att det är en intressantregion och att vår emerging markets-fond är en för bred produkt.

Det svenska intresset för Östeuropafonder har varit mycket stort,vad tror ni om framtiden där?

Vi är överviktade i Östeuropa också, medan vi är underviktade iFjärran Östern och Sydafrika.

Ni har tre förvaltare i London som bevakar de nya börserna iÖsteuropa. Räcker det?

Vi har också tre branschförvaltare, som kan analysera ungerskaläkemedelsbolag likväl som tyska eller amerikanska, säger HansDanielsson. Däremot kände vi att vi beträdde ny och mer osäkermark när det gäller konjunkturutveckling och politik. Därför harvi bildat en investeringspanel för Östeuropa som träffas varjekvartal. Där ingår, förutom förvaltaren och jag själv, fyrapersoner utanför fondbolaget: Richard Conquest, EnskildasÖsteuropaekonom; Rutger Palmstierna, ansvarig för bankensbevakning av länderrisker; en ungersk industriman och en ryskekonomiprofessor. De ger mycket handfasta råd om vad vi börundvika och vad vi bör satsa på.

S-E-Bankens riskgrupp har vi dessutom knutit närmare oss, deingår i våra emerging markets-möten var fjortonde dag. Den gören riskranking av ett stort antal icke-OECD-länder, och vidiskuterar vilka riskerna är.

S-E-Bankens Östeuropafond startades i oktober 1996 och precissom för de andra bankerna var spararnas insättningar extremtstora under början av 1997. I dag innehåller denLuxemburgregistrerade fonden nästan en miljard kronor och nustartas även en svenskregistrerad kopia.

I proportion till hur liten del av världsekonomin det är harinflöden varit extrema. Vårt budskap har hela tiden varit attdet här är ett område som har mycket hög risk, där man absolutinte ska lägga alla sina pengar.

Sparandet i Östeuropa bör vara verkligt långsiktigt, så att maninte behöver sälja just när det har gått ned 30 procent, vilketdet säkert kommer att göra någon gång de närmaste åren.Innehavet skall ligga och samla damm i skrivbordslådan och såtar man fram det och tittar på utvecklingen efter fem år och dåär våra förhoppningar att det har gått mycket bra. Men jag troratt man begår ett misstag om man har alltför mycket av sittsparande i den här typen av högriskprodukter. Därför är jag liteförvånad att just den här fonden har blivit så oerhört stor.

Huvudanledningen att äga aktier i Östeuropa är det riktigtlångsiktiga perspektivet. Här har vi några marknader som är påväg att bli riktiga tigerekonomier, andra har potential att blidet. Börsvärdena är fortfarande små och värderingarnafortfarande låga, så de har förutsättning att få enhäpnadsväckande positiv utveckling om allting går rätt i ett 5–10-årsperspektiv.

Men är det säkert att det är dagens aktieägare som tar hemvinsterna?

Det är möjligt att det kommer flera vågor, att vi får se såkraftiga nedgångar så att det visar sig att man inte alls skallvara med från och med nu, utan att man skall vara med från ettår som ligger flera år fram i tiden, säger Hans Danielsson. Därser jag lite olika på marknaderna. De centraleuropeiskamarknaderna har reformerats så långt att jag tror att det sistariktigt billiga köptillfället redan har varit. Jag tror inte vifår en nedgång som raderar ut den fina värdestegring vi justhaft.Den risken finns däremot när det gäller Ryssland. Det finnsen risk för en omläggning av politiken eller en ekonomiskkatastrof som gör att all värdestegring utraderas.

S-E-Banken har som sagt totalt 30 miljarder kronor i sinautlandsfonder, varav en miljard i Östeuropa. Totalt är detalltså bara tre procent av kundernas pengar som placerats där.Men det är nog snarare vissa kunder som placerat 20-30 procentav sitt fondsparande i Östeuropa. Och då måste man ha en meraktiv inställning till fondsparande.

Men klarar en normal svensk att välja rätt tillfälle, ochöverträffa en genomsnittlig professionell förvaltare?

Intresset är faktiskt enormt och vi har mycket pengar iländerfonder och branschfonder. Dessa sparare är aktiva ochsätter ihop sin egen mix. Vi har ibland stora utflöden ur vissafonder, mer än 10 procent på ett år.

Det finns en ganska stor kategori kunder som verkar fatta brabeslut. Vi hade under fjolåret ett stort inflöde i EuropeiskaSmåbolagsfonden, en fond som efter det gick bra. Vi har ocksåhaft utflöden ur Japanfonden, som varit ett bra beslut. Mennågon vetenskaplig studie av om den här typen av kunder totaltsett lyckas bra har vi inte gjort.

Vad tror ni på S-E-Banken Fonder om aktier i framtiden?

Fondspararna är bortskämda med avkastning säger Hans Danielsson.Den uppgång som vi haft sedan 1980 är den bästa perioden föraktiemarknaden i mänsklighetens historia, så vitt vi vet.Framtiden behöver inte bli nattsvart för det, men det blirtroligen betydligt svårare för oss förvaltare att leverera braresultat. Jämför med 1960-talet, då värderingen var lika hög somi dag medan aktiekurserna bara utvecklades i samma takt somvinsterna. Då kommer det att bli mycket större fokusering pårisk. Det är inte osannolikt att marknaderna under långaperioder kommer att ge ensiffrig avkastning, och då blirskillnader i risktagande mycket viktiga.

Men i dag är vi fortfarande optimistiska till aktier, vi äröverviktade i aktier i de fonder där vi väljer mellan aktier ochräntebärande placeringar.

BILDTEXT: Karen Alsup är hårt belastad, hon förvaltar bådeÖsteuropafonden, Emerging Markets-fonden och den nyaLatinamerikafonden.

Hans Danielsson, som är ansvarig för S-E-Bankens globalastrategi, tror på Latinamerika och Östeuropa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.