Laddar

Fondföretag: Templeton: Mognare marknader bromsar

Framgångarna fortsätter för tillväxtmarknadsspecialistenTempleton. Men takten blir nog lugnare framöver.

Köp när det rinner blod på gatorna, ansåg en av de legendariskabankirbröderna Rotschild i slutet av 1800-talet. Få hartillämpat metoden att placera i undervärderade tillgångar så välsom Mark Mobius, ansvarig för tillväxtmarknader inomfondföretaget Templeton.

Templeton ägs av USA-jätten Franklin Resources med 1.300miljarder kronor under förvaltning och nära fem miljoner kunderruntom i världen. Men det är Templetons dotterbolag i Edinburgh,som har det mesta av förvaltningen i Hongkong, som är särskiltintressant för svensk publik. 1995 hade svenska sparare satt inöver 1,5 miljarder kronor i bolagets tillväxtmarknadsfonder ochbeloppet är säkert väsentligt högre i dag.

Firman skärskådades som nummer ett i Affärsvärldens (numeraPrivata Placeringars) serie om fondföretag i mars 1994. Nu hardrygt tre år gått och tillväxtmarknaderna, som var glödheta vidden tidpunkten, har varit iskalla i ett par år. Frågan är hur enplacering i Templeton utvecklats.

Utmärkt, blir svaret. Templetons Emerging Markets Fund harklättrat i snitt 15 procent per år de senaste fyra åren.Uppenbarligen har Mobius placeringsfilosofi, som grundlades avsir John Templeton på 1940-talet, fungerat bra på stagnerandemarknader.

Metodiken är en strikt tillämpning av den så kallade botten-upp–strategin. Denna går på tvärs med traditionellkapitalförvaltning, där man först fastställer en övergripandeportföljviktning mellan aktier, obligationer, valutor samtmellan olika geografiska marknader. Därefter söker man sig nedåtoch väljer ut rätt bransch och slutligen rätt aktie.

GÅR DIREKT PÅ BOLAGENHos Templeton funderar man inte i termer av ländervikter. Detsom de 14 förvaltarna och deras 140 medarbetare (analytiker,administrativ personal med mera) ägnar sig åt är i stället attgranska enskilda bolag för att hitta undervärderade aktier. Dehar hjälp av ett hundratal lokala rådgivare runtom i världen somtar fram grundfakta om företag, historik, marknader ochframtidsutsikter. Är bolaget intressant hamnar det, oavsettnationalitet, på Templetons så kallade fyndköpslista. Aktiernakan vara i firmans ägo i allt ifrån några månader till 20 år;genomsnittet är cirka fem år.

Det finns dock vissa spärrar: högst fem procent av kapitalet fårsatsas i en aktie, placeringen får uppgå till högst tio procenti ett enskilt företag och högst 20 procent av fonden får ligga iett land.

Det hela har alltså fungerat bra. Fonden, som startades 1987,har sedan 1993 vuxit från cirka 40 till över 80 miljarder kronor.Den innehåller nu nära 700 noterade aktier i ett 40-tal länder.

En orsak till framgångarna är, enligt Templeton, att botten-upp–strategin gör det enklare att gå in och ur enskilda marknaderpå bred front. Sandy Nairn, chef för aktieanalysen på Templeton,pekar på att firman inte tar stora, strategiska policybeslut. Istället sköts förvaltningen genom många små portföljjusteringar.Förvaltaren drar inte ned sin exponering i exempelvis Kina medtio procentenheter rakt av. I stället handlar det om att gradvissälja kinesiska aktier och i stället gå in i något som är merköpvärt.

Hittills har Templeton intagit en passiv attityd som placerare,men låter förstå att denna inställning är föremål för omprövning.Minoritetsägarna sitter löst på många håll runtom i världen,vilket kan leda till värdeförluster.

En förklaring till den goda utvecklingen kan varakonkurrenskraftiga kostnader. Emerging Markets Fund har enårsavgift på 1,8 procent och 3,3 procent för köp och sälj. Dettaär alltså inte någon lågkostnadsprodukt, men avgifterna tordeändå vara acceptabla åtminstone för långsiktiga sparare. Tillskillnad från många andra förvaltare kurssäkrar inte Templetonsina placeringar. Den helt riktiga motiveringen är att aktiernasvärde på sikt utvecklas oberoende av valutakurserna. Viktigt isammanhanget är att firman sparar ansenliga kostnader på attinte valutasäkra sig.

AVKASTNINGEN GÅR NEDFinns det då inga moln på Templetons himmel? Jo, det gör det.Tillväxtmarknaderna håller på att mogna. De blir allt mergenomlysta och allt bättre analyserade. Mark Mobius tog uppfrågan själv i ett anförande i London häromveckan: Det är bådepå gott och ont. Det är positivt eftersom likviditeten blirbättre. Men avkastningen går ned eftersom volatiliteten minskar.Vi älskar volatilitet, eftersom det är bästa sättet att hittaköpvärda tillgångar.

Samtidigt tillkommer också helt nya marknader, till exempel iAfrika. Templeton har öppnat ett kontor i Johannesburg somenbart skall följa afrikanska bolag. Detta talar för att firmanäven i framtiden kan få god användning för sin framgångsrikaplaceringsfilosofi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.