Fondspararna blickar mot hemmaplan

Spararna fortsätter nettoköpa aktiefonder. Nu är det Sverigefonder som lockar såväl Avanzas som Nordnets sparare.

Avanzas sparare gjorde i augusti 36 procent fler fondaffärer per dag än motsvarande period i fjol.

”Sommarbörsen har avslutat starkt och Stockholmsbörsen går mot den starkaste augustimånaden på 24 år. Precis som de stora globala investerarna ser privatspararna positivt på börsens utsikter och nettoköper aktiefonder för femte månaden i rad. Köpen är dubbelt så stora som samma månad ifjol”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Även hos Nordnet har  antalet sparare som äger aktiefonder ökat under augusti.

“En starkt bidragande orsak till att optimismen på marknaden fortsätter trots signaler om nya vågor av virusspridning är förhoppningar om att ett vaccin kommer att bli verklighet kanske redan i år eller i början av 2021”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett pressmeddelande.

Under augusti var det främst Sverigefonder som lockade och hos Avanza tar sig Sverigefonder för första gången på fem månader förbi teknikfonder in på förstaplatsen på köplistan.

”Primärt köper spararna indexfonder samt Sverigefonder som investerar i små- och medelstora bolag. De mindre bolagen tog överlag mest stryk under börsoron, men det är också där återhämtningen varit som snabbast. Det märks inte minst i listan över de Sverigefonder som gått bäst sedan årsskiftet”, säger Johanna Kull.

 

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Fastighetsfonder
Teknikfonder Läkemedelsfonder
Företagsobligationsfonder Asienfonder
Blandfonder Korträntefonder (Euro)
Ädelmetallfonder Korträntefonder (USD)

Även hos Nordnet ökade Sverigefonder i popularitet under månaden, på viss bekostnad av globalfonder.

“Kronförstärkningen gör att globalfonder på grund av valutaväxlingseffekten får ett lite sämre utfall för svenska sparare”, säger Frida Bratt.

Hon pekar på att en fondtyp som fortsätter öka i popularitet är fonder med exponering mot den nordiska tekniksektorn.

“Flera av gamingbolagen och andra hemmasittaraktier har gjort en riktig ”victory royale” på börsen under sommaren. Det har lockat spararna till fonder med fokus på ny teknik”, säger Frida Bratt.

Johanna Kull nämner att intresset för ädelmetaller heller inte har svalnat, något som syns på Avanzas fondtopp, då fonder som investerar i bolag som utvinner ädelmetaller nu tar sig in på köptoppen.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Carnegie Corporate Bond
TIN Ny Teknik Case Safe Play
Swedbank Robur Ny Teknik Öhman Sverige Hållbar
Länsförsäkringar Global Indexnära BGF Next Generation Technology
Swedbank Robur Access Asien Länsförsäkringar Fastighetsfond
Spiltan Räntefond Sverige Carlsson Norén Macro Fund
SPP Aktiefond USA Skandia Time Global
SEB Sverige Indexfond Carnegie Investment Grade
DNB Global Indeks Rhenman Healthcare Equity
Handelsbanken Sverige AMF Räntefond Mix

”Intresset för guld- och silverinvesteringar har ökat påtagligt under sommaren, efter att guldpriset nått nya rekordnivåer. Främst märks detta genom ökade inflöden till fonder som investerar i bolag som utvinner råvarorna”, säger Johanna Kull.

Samtidigt toppar fastighetsfonder säljlistan hos Avanza.

”Utökat distansarbete och oro för butiksdöd har gjort fastighetsaktierna till årets börsförlorare och fonderna som investerar i bolagen har tappat omkring 20 procent sedan årsskiftet. Spararna verkar inte se någon ljusning i sikte, utan säljer av fonderna för sjunde månaden i rad”, säger Johanna Kull.

Även hos Nordnet återfinns fastighetsfonder på säljlistan, men även företagsobligationer.

“Förtroendet för företagsobligationsfonder fick sig en knäck under våren och trots att marknaden hämtat sig säljs vissa av fonderna fortfarande av, även om vi också kan se nettoinsättningar i andra”, säger Frida Bratt.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här