Fördel Sverige
Stockholmsbörsen fortsätter att leka Följa John med New York-börsen. Hittills under 2002 har båda förlorat runt en tredjedel av värdet räknat i kronor. Men att jämföra de två börserna, med helt olika typer av bolag, ger en förenklad bild av verkligheten. Mer träffsäkert är det att jämföra bolag för bolag i samma bransch.
Med det synsättet har nästan alla stora svensknoterade bolags aktier utvecklats bättre i år än de amerikanska. Det gäller i synnerhet kullagertillverkaren SKF och konsumentaktierna Electrolux, Hennes & Mauritz och Swedish Match. De svenska skogsaktierna Holmen och SCA har också klarat börsraset bättre än amerikanerna.
Varför? Ett skäl är att de svenska bolagsledningarna har sparat mer. Enligt analytikernas genomsnittsprognoser förväntas de svenska bolagen redovisa bättre vinstmarginaler efter skatt både 2002 och 2003.
Ett undantag är Gambro. Dialysföretaget kämpar för att få tillbaka lönsamheten och ligger en bit efter konkurrenterna. Inte heller snustillverkaren Swedish Match når, trots höga marginaler, upp till tobaksjätten Philip Morris eller snus- och vinproducenten UST Inco. Lastbilstillverkaren Volvo ligger nätt och jämt över nollstrecket, men läget är värre för Navistar. Ericssons problem delas av Lucent.
Enligt First Call i USA och SME i Sverige, som båda sammanställer analytikernas vinstprognoser för de största bolagen i USA respektive i Sverige, så värderas båda börserna till runt 17 gånger nästa års vinst. Eftersom amerikanska aktier är världens mest attraktiva, och historiskt sett har värderats högre än de svenska, skulle det tala för att Stockholmsbörsen är övervärderad.
Men verkligheten blir en annan om man jämför bolag för bolag. Atlas Copco och Stora Enso är två bolag som har fått smaka på vad det kostar att köpa dyra entrébiljetter till den amerikanska marknaden.
Några år senare har de tvingats skriva ned goodwillvärdena. Vis av erfarenheten beklagar sig numera Stora Enso-chefen Jukka Härmälä om att de höga priserna på amerikanska skogsaktier är ett hinder för bolagets planer på förvärvsledd expansion.
Även Holmen och SCA är billigare än de amerikanska branschkollegorna baserat på nästa års vinster. Andra välskötta svenska företag, som SKF, Hennes & Mauritz och Scania, har också måttligare p/e-tal på nästa års vinst. En förklaring är att flera av konkurrenterna har lönsamhetsproblem och förväntas komma till rätta med dem.
Den amerikanska ekonomin haltar visserligen, anpassningen av obalanserna efter aktiebubblan går långsamt och utsikterna för nästa år är en BNP-tillväxt under den potentiella. Men makroekonomerna räknar med att den europeiska konjunkturen ska utvecklas ännu svagare. Därmed är det fördel för USA-bolagen.
För de konjunkturokänsliga företagen är läget det omvända. Gambro, Astra Zeneca och Swedish Match är dyrare än amerikanerna. Det kan vara motiverat för Swedish Match och Gambro där analytikerna tror att bolagen nästa år kommer att öka vinsterna snabbare än konkurrenterna. Förkylt verkar det dock vara för Astra Zeneca som spås minska sin vinst. Läkemedelsbolaget är det tydligaste exemplet på en övervärderad aktie i tabellen här intill.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.