Företag tar överpriser för hemlösa

Under fjolåret betalade Stockholm 20 miljoner kronor för hotellrum och vandrarhem till hemlösa. Ett problem är att man inte har koll på vilka företag som tar del av pengarna.

I fjol betalade Stockholm drygt 20 miljoner kronor för hotell och vandrarhem för akut hemlösa. Under våren ska socialförvaltningen göra ett försök till en upphandling för akut nattlogi, enligt Dagens Nyheter.

Fredrik Jurdell, avdelningschef på Socialförvaltning menar att ett problem med en upphandling är att få en rimlig prisnivå, enligt DN.

Ett annat problem är att staden inte har koll på vilka företag som får pengarna eftersom en del stadsdelar bokför hotellnotan som socialbidrag. 

Av de 20 miljoner kronor som betalas ut står Spånga-Tensta stadsförvaltning för över en fjärdedel, 5,8 miljoner kronor, enligt DN.

Oppositionen är kritisk till förfarandet.

– De här är 20 miljoner kronor som vi inte har någon kontroll på. Inte alla men en del av de företag staden anlitar tar ut överpriser i en situation där varken staden eller den enskilde har något alternativ säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert till DN.

Fredrik Jurdell säger till DN att:

– Det brukar se ut så här: det kommer en familj med åtta barn till förvaltningens reception en fredagseftermiddag . De har ingenstans att ta vägen och det är riktig kris. Vad är ett överpris i ett sådant läge, frågar sig Fredrik Jurdell. 

Dock framkommer i kartläggningen att över hälften av de utbetalde pengarna gått till rum till ensamstående och par utan barn, enligt DN.

Bistånd till boende (totalt 1735 hushåll)

675 ensamstående män

432 ensamstående kvinnor

365 kvinnor med barn

72 män med barn

62 barnlösa par

12 par med barn

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG