Företagarnas optimism fortsatt på rekordnivåer

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, ligger kvar på sin rekordnotering.
Företagarnas optimism fortsatt på rekordnivåer - STOCKHOLM
Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

SEB:s Företagarindikator, skillnaden mellan andelen företagare som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling, ligger kvar på 26 enheter. Det visar den senaste månadens Företagarindikator.

“Företagarindikatorn ligger kvar på sin hittills högsta notering och kan ansluta sig till övriga konjunkturindikatorer som under den senaste månaden andats tydlig optimism för svenskt näringsliv. Lättare restriktioner i sikte, ett fortsatt lågt ränteläge och en expansiv budget i närtid talar för att företagarna kan få rätt i sin optimism”, säger SEB:s Privatekonom Américo Fernández.

Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten för den närmaste tremånadersperioden ökar med 3 enheter, till 37%. Samtidigt ökar även andelen företagare som tror på en negativ utveckling med 3 enheter, till 11%. Andelen som tror på en oförändrad utveckling minskar från 55 till 51%.

Samtidigt ökar samtliga ekonomiska indikatorer  månadens undersökning. Omsättningen ökar från minus 3 till plus 1 och arbetstiden från minus 5 till plus 4, och slutligen ökar likviditeten från plus 2 till plus 4.

“Företagarna är tillbaka från semestrarna och redo att ta sig an hösten. Det lyser igenom när alla ekonomiska indikatorer återigen är på plus efter sommarens nedgång. Det finns fortfarande marginal att hämta och det är inte osannolikt att vi får se fortsatt stigande indikatorer under hösten”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG