Laddar

Försiktig blandning vinner i längden

Några minor och några kursraketer. Affärsvärldens årsportfölj tangerar index efter ett halvår. Vi prickade in Sandvik och Axis men missade rusningar i Volvo, Scania och OMX.

Efter ett halvår när marknaden skämt bort investerare med rader av uppköpsbud och ideliga kursrekord, inte minst i verkstadssektorn, slog börsen i början av juni till reträtt. För Affärsvärldens årsportfölj, som löper från 8 december i fjol, är det av allt att döma en fördel eftersom vi satsat på aktier som vi bedömt som mindre svängiga. Vårt försiktiga val kan ses som en spegling av vår avvaktande syn på konjunkturutvecklingen som helhet. Med den försiktiga inställningen har vi till exempel missat årets fenomenala kursutveckling i Volvo och Scania, 50-70 procent upp under året och dessutom uppköpsbudet på OMX.

I lågriskportföljen satsade vi på stabila bolag som Securitas och Intrum Justitia, båda kassaflödesintensiva bolag. En mina i lågriskportföljen är vårt försök att hänga på den fortsatta konsumtionsfesten med vår spekulation om att Ica-ägaren Hakon Invest skulle lyckas med sina riktade placeringar inom butikskedjor. Förhoppningarna har kommit på skam och aktien har ovanligt nog fallit med 13 procent. Inte ett särskilt gott betyg för ett lågriskval. Fallet kompenseras av vårt val i verkstaden, Sandvik, som klättrat 45 procent.

I medelriskportföljen placerade vi bland annat Ericsson, en miss som vi inte ska upprepa. Prispress och avvaktan bland mobilteleoperatörer gör att marknaden tvivlar på bolagets växtkraft. Aktien har nu legat stilla under nästan två år. Sedan i februari har vi valt att markera Ericssonaktien som neutral. Med facit i hand hade Nokia varit ett bättre val.

Andra bolag i medelriskportföljen är mer lyckade. SEB och Nordea är de bankaktier som utvecklats bäst. Vårt val av Investor, för att få en spridning mot börsen som helhet, har utvecklats okej även om en av våra andra favoriter, Ratos, hade givit en ännu bättre utdelning. Vi tror på Investor under hösten. Bolaget har under Börje Ekholms ledning gjort en rad strategiska affärer. Liknande affärer står på agendan framöver.

En av börsens mindre verkstäder, Gunnebo Industrier, har länge varit vår favorit och har motsvarat förväntningarna, plus 23 procent. Bolaget gynnas av flera megatrender just nu, dels byggbranschens starka tillväxt, dels oljeprospekteringsboomen. Ännu bättre har vår spekulation i konsumtionsboomen lyckats: Itab Shop Concept, som inreder butiker, har klättrat drygt 30 procent.

Högriskportföljen har haft en blandad utveckling. Den största minan är vår förhoppning att Micronic Systems skulle återhämta sig. Vändningen har tagit längre tid än beräknat och kursen har backat 29 procent från en redan låg nivå. Tekniken är unik och bolagets försäljning bör skjuta fart igen. Lundin Mining var en chansning på att metallpriserna skulle orka ligga kvar på höga nivåer. Det har inte varit så lyckosamt även om Lundin Mining går bättre än Boliden hittills i år, mycket tack vare Lundin Minings ambitioner att köpa upp konkurrenter. Internetannonsförmedlaren Tradedoubler har, precis som vi gissade i december, lyfts av budspekulationer. Ett avgörande bud kan väntas innan året är slut. Bäst av våra aktier har nätkamerasäljaren Axis utvecklats, med en uppgång på dryga 70 procent efter att som mest under våren ha dubblat kursen. Den aktien har det bästa bakom sig och Affärsvärlden rekommenderade sälj nyligen (Afv 24/2007).

Våra aktieval har i genomsnitt, inklusive utdelningar som återinvesterats, klättrat 13,4 procent under halvåret. Det är snäppet sämre än börsens som helhet. Generalindex, inklusive utdelningar, har stigit 18 procent under året. Generalindex, utan utdelningar, har klättrat 14 procent.

Är vi nöjda med det resultatet? Så klart inte men vår ambition är inte enbart att nå hög avkastning utan också att portföljen ska svänga mindre än börsen som helhet. Och ambitionen att vår aktieportfölj ska utvecklas bättre än börsen som helhet under hela 2007 ligger fast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.