Forskare: Detta förklarar marknadens sena respons på coronakrisen

Färska forskningsresultat kan delvis förklara varför det tog så lång tid för världens aktiemarknader att reagera på coronakrisen, menar forskaren Magnus Jansson.
USA-börserna
Foto: Vanessa Carvalho/TT

Magnus Jansson forskar kring beslutsfattande och ekonomiska bedömningar vid Gothenburg Research Institute på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. I en studie som publiceras i den brittiska tidskriften The Journal of Prediction Markets har han undersökt betydelsen av finansiell expertis för att förutsäga värdeutvecklingen på aktier.

”När virusutbrottet var ett faktum i Kina var aktiemarknaden länge relativt oberörd. Trots oroande nyheter tog aktiemarknaden länge liten notis även när magnituden av virusutbrottet var ett faktum. Först sent i förloppet drabbas aktiemarknaden av dramatiska nedgångar och stor turbulens”, säger han i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Studien bygger på enkätsvar från studenter, medlemmar i aktiespararna och professionella fondförvaltare och resultatet pekar på att det inte finns någon avgörande skillnad mellan de de tre grupperna vad gäller att förutspå både den kort- och långsiktiga värdeutvecklingen på aktiemarknaden.

Expertkunskapen hade emellertid betydelse för att bedöma risker i olika aktieindex och för att uppnå en god riskjusterad avkastning.

Magnus Jansson säger i pressmeddelandet att han ser en psykologisk risk att experter överskattar betydelsen av kunskapen de besitter.

”Man har samlat in väldigt mycket information som till stor del har inte något prediktivt värde för att förutsäga aktiemarknaden. I många fall riskerar det endast att skapa en överdriven tilltro till den egna förmågan”, säger han och pekar på att detta kan vara en av förklaringarna till aktiemarknadens sena respons på coronakrisen,

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.