Forskare ifrågasätter studieresultat med ryskt covid-19-vaccin

Forskare ställer sig tveksamma till de positiva resultaten i en rysk studie med covid-19-vaccin publicerat i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.
Forskare ifrågasätter studieresultat med ryskt covid-19-vaccin - ryssland-corona-900
Foto: Pavel Golovkin/TT
Det rör sig om totalt 29 forskare som i ett öppet brev till tidskriften skriver att den publicerade datan var ofullständig och visade ”osannolika mönster”, rapporterar CNBC.

”Det finns flera datamönster som upprepas i de rapporterade testerna. På basis av enkla sannolikhetsutvärderingar är det högst osannolikt att observera så många datapunkter bland olika tester”, skriver forskarna.

Det man nu efterfrågar är att Ryssland förklarar och klargör resultaten av vaccinet, även känt som Sputnik V.

Det var i fredags som The Lancet publicerade resultaten från två separata studier i Ryssland. Resultaten visade att vaccinet inte medförde några allvarliga bieffekter och framkallade antikroppar. Totalt deltog 76 personer i studierna. Resultaten är preliminära.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets