Forskare: Så lätt undviks bakslag i aktieportföljen

Två ekonomiprofessorer säger sig ha hittat ett enkelt knep för att upptäcka om ett bolag är på väg mot sämre tider. Det enda som krävs är information om var årsstämman ska hållas, rapporterar Chicago Tribune.

När ett företag försöker gömma sig för sina investerare brukar årsstämman hållas på en avlägsen plats dit få har möjlighet att dyka upp och ställa kritiska frågor.

Det visar en studie av 10 000 årsstämmor i amerikanska börsbolag mellan åren 2006-2010 som ekonomiprofessorerna David Yermack och Yuanshi Li har gjort.

Studien visar att de företag som bokar in årsstämman på en plats som ligger längre bort än 24 mil från huvudkontoret ofta drabbas av fallande vinstsiffror inom det närmaste halvåret.

För de bolag som valde en plats längre bort än en 160 mils radie från huvudkontoret underpresterade aktien med i snitt 16,5 procent de närmaste 126 handelsdagarna, jämfört med index.

Om mötet hölls på en plats med över 8 mil till närmaste flygplats och lika långt till huvudkontoret underpresterade aktien med i snitt 22,7 procent jämfört med index de närmaste sex månaderna.

Detta är ett enkelt sätt för investerare att förutsäga vilka bolag som kan vara på väg mot sämre tider. Därför bör de vara extra uppmärksamma på fenomenet, skriver Chicago Tribune.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.