Forskare varnar för ohållbara bopriser

Riksbankens minusränta ger tillsammans med amorteringskrav nya spelregler för bostadsmarknaden, anser KTH-forskarna Stellan Lundström och Bo Nordlund.

”Även den kommersiella fastighetssektorn påverkas av minusräntan och konsekvensen blir med stor sannolikhet att kapitalet söker sig till direktavkastande hyresfastigheter med en kraftig prisstegring som följd. För bostadsrätter och villor kan vi före införandet av amorteringskraven hösten 2015 förvänta oss att priserna på en redan glödhet bostadsmarknad stiger ytterligare utöver en långsiktigt hållbar nivå”, skriver de i en debattartikel i Fastighetsnytt.

Debattörerna hävdar att det aktuella läget på bostads- och fastighetsmarknaderna kräver ett antal åtgärder för att Sverige ska undvika olika former av bubblor och bibehålla finansiell stabilitet.

”De åtgärder som bör komma i fråga kan sorteras under följande rubriker: Ökad rörlighet på bostadsmarknaden, mera eget kapital och bättre information om fastigheter och marknader. Vi är dock fullt medvetna om att ’rätt åtgärd’ vid fel tidpunkt kan motverka sitt eget syfte”, uppger Stellan Lundström och Bo Nordlund.

Modifierade amorteringskrav borde successivt införas till att omfatta alla bostads- och fastighetslån över en viss belåningsgrad, argumenterar de.

”En sådan åtgärd skulle på sikt motverka prisbubblor och minska de inlåsningseffekter som följer av att gamla och nya låntagare har olika regler för amortering.

Vidare bör fastighetsskatten höjas och skatten på reavinst tas bort, anser KTH-forskarna.

”Denna skatteväxling skulle vara den enskilt viktigaste åtgärden för ökad rörlighet på bostadsmarknaden, ett ökat byggande och finansiell stabilitet”, heter det.

Slopade eller kraftigt reducerade ränteavdrag för privata bostadslån ökar på sikt finansieringen med eget kapital. Nuvarande lågräntemiljö ger förutsättningar för den typen av åtgärd, anser Lundström och Nordlund som även uppger att ett skattesubventionerat bosparande på sikt ökar andelen eget kapital på bostadsmarknaden och motverkar den utestängningseffekt som följer av bland annat bolånetaket.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.