Forskningsbolag: Mer att hämta i de stora
Att ha “bio” i företagsnamnet har varit lönande i år. De mesta som förknippats med bioteknik har lyft ordentligt. I en klass för sig står Bio-phausia, vars kurs har ökat drygt 200 procent. Här verkar omvärderingen ha gått väl hastigt. Från början fanns två forskningsprojekt i bolaget. Men pengarna tog slut och styrelsen ville lägga ned verksamheten. I stället avyttrades ett av projekten, samtidigt som nytt kapital och en ny huvudägare tillkom. Nu är bolaget, med bara ett projekt kvar, mer värt än när båda fanns i koncernen. Och så mycket ny information har inte tillkommit kring det projekt som finns kvar, Rescueflow (blodersättning vid akuta skador), som motiverar denna radikala omvärdering.
I flera fall har de stora lyften kommit i bolag som varit finansiellt illa ute, jagat kapital och varit kursmässigt nedkörda. Som framgår av tabellsammanställning är det många småbolag som uppvisar stora kursuppgångar. Flera kommer snart att behöva kapital igen. För de stora har det i allmänhet gått trögare.
Undantaget är Maxim, som har haft en kraftig uppgång sedan tidigt i höstas och som har fortsatt i år. Här finns grund för uppgången.
Maxim har visserligen en riskfylld strategi genom att forskningen sker i egen regi även i fas III, vilket är ovanligt. Det är i denna sista fas som de kliniska prövningarna drar mycket pengar. Normalt söks en partner, i form av ett stort läkemedelsbolag, i detta läge.
Maxim hade svårigheter att skaffa kapital i somras. Kursen pressades ned ordentligt. Men man fick in kapital så att verksamheten kunde drivas vidare. Sedan har det kommit positiva besked om forskningen, vilket har fått upp kursen. Så här långt fungerar alltså strategin.
Övriga forskningsbolag med läkemedelsinriktning har inte omvärderats på samma radikala sätt. Karo Bio, som skaffar partner innan de kliniska prövningarna sätter igång, och Medivir, som driver projekten till och med fas II, har dock haft en god kursutveckling. Båda bolagen är finansiellt starka och har en teknologibas som är intressant för de stora läkemedelsbolagen. De visar de avtal som slutits med jättarna Merck, Bristol-Myers Squibb, Abbott, Chiron och Astra-Zeneca.
Av de större forskningsbolagen är det främst Active Biotech och Oxigene som inte har hängt med kursmässigt. Båda framstår som lågt värderade, särskilt jämfört med motsvarande amerikanska bolag. Båda har också stora kassor och klarar sin forskning åtskilliga år utan kapitaltillskott. De är mest köpvärda på nuvarande kursnivå. Oxigene analyseras på sidan 46.
Om vi lämnar forskningsbolagen och ser till hela sektorn hälsovårdsprodukter så borde det finns största potential för kurslyft i Gambro och Astra-Zeneca, båda på minus i år. De är påtagligt lågt värderade jämfört med sina konkurrenter, vilket inte är motiverat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.