Första ’spoofing’-domen i Sverige avgjord

Sveriges första fall av marknadsmanipulation i form av "spoofing" eller "order book layering" är nu avgjord och en 54-årig daytrader fälls i Hovrätten för otillbörlig marknadspåverkan med villkorlig dom och dagsböter som straff. Det rapporterar Di.
Första ’spoofing’-domen i Sverige avgjord - lagbok-900
Foto: Pontus Lundahl/TT
”Rent praktiskt handlar agerandet om att frekvent lägga order med stor volym som inte är tänkta att gå till avslut, vilket för övriga marknadsaktörer ger intryck av ett snabbt och kraftigt stigande köp- eller säljintresse”, skriver tidningen.

Den fällda mannen hade i tingsrätten försvarat och hänvisat sitt förfarande till teknisk analys med Bollingerband och stokastiska oscillatorer men när fallet hamnade i hovrätten kunde inte daytradern förklara en enda köporder utifrån dessa grunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets