Före detta Deutsch Bank-trader döms till fängelse för spoofing

En före detta trader hos Deutsche Bank har dömts till fängelse i ett år och en dag för så kallad spoofing i ädelmetallmarknaden, skriver Reuters.
Deutsche Bank

James Vorley, som tradern heter, arbetade hos Deutsche Bank i London mellan 2007 och 2015. Han befanns skyldig i september, och nu föll alltså domen. Brotten begicks mellan 2008 och 2013 i terminsmarknaden och handlar om spoofing, alltså att lägga order med stor volym som inte är tänkt att gå till avslut, vilket ger intryck av ett snabbt och kraftigt stigande köp- eller säljintresse, för att sedan lägga en motsatt order.

Enligt domaren är fängelsestraffet ett sätt att avskräcka andra från spoofing. Det är också endast andra gången som ett sådant brott leder till fängelsestraff.

”Alla som jobbar inom de finansiella marknaderna måste påminnas om och förstå att alla försök till att manipulera marknaden kommer blotta dem för substantiella straffrättsliga påföljder”, sade domaren John Tharp Jr.

Vorleys försvarare sade dock att handeln skedde inför öppen ridå för Deutsche Banks complience-avdelning och att ingen påtalade den som problematisk. Även om domaren anser att det handlar om bedrägeri från Vorleys sida påtalade han också att banken varit dålig på att lära upp och övervaka sina traders.

2018 betalade Desutche Bank 30 miljoner dollar i en förlikning angående spoofing, utan att ta ställning i skuldfrågan.

I juli kommer två tidigare Merrill Lynch-traders stå inför rätta och tre personer från JP Morgan Chase kommer gå upp i rätten vad gäller spoofing-anklagelser i oktober.