Fortfarande aptitlig

På en högt värderad aktiemarknad framstår det stabila konfektyrbolaget Cloetta som ett attraktivt alternativ. Köprekommendationen upprepas.

Köp. När vi i mars i nr 10/2016 köprekommenderade Cloetta lockades vi av förbättrade kassaflöden och en minskad skuldsättning. Den kombinationen skulle ge efterlängtat svängrum till nya förvärv.

Redan i början av juli nåddes vår riktkurs på 30 kronor – och då hade förvärvscaset ännu inte materialiserats.

Sensommarens stora händelse var att vd David Nuutinen av personliga skäl valde att lämna Cloetta efter endast ett år på posten. Under pågående rekryteringsprocess har finanschefen Danko Maras tagit över spakarna. Det talar för att tredje kvartalet blir händelselöst, åtminstone vad gäller förvärv.

På den positiva sidan visade Cloetta under andra kvartalet en ökad effektivitet i försörjningskedjan, tack vare effektivitetsprogrammet Lean 2020. Det gjorde att rörelseresultatet ökade till 142 miljoner jämfört med 130 miljoner kronor föregående år. Därtill ökade den organiska tillväxten till 2 procent. Bäst gick försäljningen på den nordiska marknaden medan omsättningen sjönk i Nederländerna, Italien och Storbritannien. Den sistnämnda har tyngts av ett svagare pund.

Avvecklingen av dotterbolaget Lonkas holländska fabrik talar för förbättrade kassaflöden framöver. Från början av 2017 ska produktionen i stället ske i slovakiska Levice, vilket beräknas spara omkring 35 miljoner kronor per år. Den nederländska fabriken är en av tre fabriker som Cloetta stängt ned de senaste åren för att styra om ­volymer, totalt nästan 40 procent, mot lågkostnadsländer.

Med inarbetade varumärken som Läkerol, Kexchoklad, Ahlgrens bilar, Polly och Malaco är kassaflödena stabila och icke-cykliska. Under 2016 och 2017 lär Cloetta årligen generera omkring 450–600 miljoner kronor i fritt kassaflöde. I april delades 140 miljoner ut till aktieägarna och under andra kvartalet amorterades 90 miljoner på lånen, vilket reducerade nettoskulden i förhållande till ebitda-resultatet till 2,8 jämfört med 3,3 föregående år.

Den 4 juli förvärvade Cloetta de sista 25 procenten av aktierna i Aran Candy, där de första tre fjärdedelarna köptes 2014. Framöver är det upplagt för fler förvärv. För nästkommande år uppskattar vi att rörelseresultatet landar på 810 miljoner, vilket ger ev/ebit 13,5. I tider då allt fler aktier kopplat loss från fundamenta framstår Cloetta därför som ett sunt alternativ. Köp­rådet ligger fast och riktkursen höjs till 34 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight