Fortsatt exponentiell användartillväxt

GRAF: It-bolaget fortsätter att öka antalet användare i snabb takt.

I nr 38/2015 tittade Affärsvärlden närmare på Bimobject, ett it-bolag med potential att bli ett ”byggarnas Spotify”. Vi intervjuade också grundare och vd Stefan Larsson.

Då skrev vi att bolaget var ”en kandidat till den långsiktiga tillväxtportföljen”, men fegade tyvärr ur och satte en vänta-rekommendation i vårt ettåriga perspektiv. Aktien har sedan dess stigit från 4,40 kronor till 28,65 kronor – upp omkring 550 procent.

Ett av diagrammen intill analysen visade på exponentiell användartillväxt på bolagets plattform för bim-innehåll – Bimobject.com.

Då, i september 2015, var antalet registrerade användare knappt 119 000. I dag är den siffran uppe i drygt 650 000, enligt bolagets Twitter-konto som med jämna mellanrum twittrar ut antalet användare. Ökningen sedan analysen är knappt 450 procent.

bimanv_exp.PNG

Källa: Bolagets rapporter, bolagets Twitterkonto, Affärsvärlden

Bimobject omsatte 45 miljoner under de tre första kvartalen i fjol, upp 127 procent. Rörelseförlusten ökade samtidigt till hela 46 miljoner.

På redovisade siffror framstår Bimobject som extremt övervärderat, givet börsvärdet på 1,5 miljarder.

Bimobjects utveckling bör dock ses i ljuset av att allt fokus ligger på att öka antalet användare och säkra platsen som den ledande aktören i branschen. Lyckas bolaget med det lär det finnas goda möjligheter att öka intäkterna längre fram.

Optimisten drar här paralleller till exempelvis Facebook, som så sent som 2010 omsatte cirka 2 miljarder dollar. För 2017 väntas Facebooks omsättning landa på 40 miljarder dollar, enligt Factset.

När Affärsvärlden i september 2015 frågade vd Stefan Larsson om den miljardmarknad bolaget talade om svarade han:

– Jag kan inte gå in på detaljer, men det finns omkring 30 000 stora globala tillverkare som har export. Då måste man använda internet för att komma ut med sina produkter. Till dem ska vi sälja webbtjänster där kärnan är att de får kontakt med presumtiva kunder. Utöver det finns ­potential på användarsidan. Kanske kan vi skapa funktioner som arkitekter och ingenjörer är vill­iga att betala för framöver. Har du en miljon gånger någonting är det inte svårt att skapa en miljard.

Analys av förlusttyngda förhoppningsbolag är något Affärsvärldens mer värdefokuserade börsredaktion ofta undviker, men Bimobject kan vara ett bolag vi synar igen framöver.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Bim

Bim står för byggnadsinformationsmodellering och handlar om att programmen inte längre bara innehåller ritningar, utan bim-objekt som inkluderar allehanda produkt­information, såsom varianter, material och egenskaper som energieffektivitet. Genom användandet av bim skapas en databas om varje bygg­projektet. Det bidrar till att ­effektivisera bygget, minska bygg­felen, och även är till nytta för fastighetsförvaltaren när bygget är klart.

Källa: AffärsvärldenOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.