Fortsatt lyft väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp i den inledande tisdagshandeln och därmed fullfölja måndagens uppgång som kom framförallt mot slutet av den svenska handelsdagen.

USA-börserna klättrade sig också under måndagskvällen. Italien har rapporterat att antalet nya smittade de senaste 24 timmarna var det lägsta på två veckor, vilket fick WHO att signalera att det nu syns vissa tecken på en stabilisering för virusutbrottet i Europa.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 1,2 procent, efter måndagens indexklättring på 2,1 procent till nivån 1.449. Frankfurt- och Parisbörserna väntas stiga något mindre än Stockholmsbörsen.

Under natten har Kinas officiella inköpschefsindex för industrin överraskat positivt, vilket har bidragit till positiva USA-börsterminer.

Den Kinnevikdelägda nätmodehandlaren Zalando varnar för att såväl intäkter som resultat under det första kvartalet kommer att bli väsentligt under förväntan. Det framgår av ett pressmeddelande där bolaget jämför sig med marknadens konsensus per den 11 mars där effekten av covid-19 inte återspeglades, enligt Zalando. Pareto Securities sänker riktkursen för Zalando från 53 till 42 euro, men upprepar rekommendationen köp.

Oboya Horticulture tar nedskrivningar och reserveringar samt ansöker om konkurs för det danska dotterbolaget vars försäljning som är tungt viktad mot blomsterindustrin har haft en mycket kraftig efterfrågenedgång de senaste veckorna.

Investeringsbolaget Ratos styrelse har beslutat om att dra tillbaka förslaget om en utdelning mot bakgrund av nuvarande situation. Frågan skjuts till en extra bolagstämma senare under året. En rad andra bolag såsom Essity, Nibe, Humana och AAK meddelar liknande beslut.

Ett antal företag, däribland EG7 (tidigare Toadman), har kommit med en uppdatering av läget med anledning av pandemin. Exempelvis Volati uppger att bolaget hittills bara har sett en begränsad effekt av virusutbrottet.

Nordea har fått höjd rekommendation till köp av investmentbanken Goldman Sachs. Aktien har sjunkit 28 procent sedan årsskiftet och stängde på drygt 54 kronor på måndagen.

Investeringsbolaget Fram inför sparåtgärder till följd av den ökande ekonomiska påverkan samt den rådande osäkerheten orsakat av covid-19. Bolaget drar samtidigt tillbaka intäktsguidningen för 2020.

Solenergiföretaget Midsummer har fått en order för en produktionslina värd 35-50 miljoner kronor. Ordern är den första inom ramavtalet med Rusnano som meddelades i september.

Tobii-storägaren Nils Bernhard har mellan 25-27 mars sålt aktier för totalt nästan 25 miljoner kronor i Tobii där han sitter i styrelsen.

Turbulensen på världens aktiemarknader och den rekordhöga volatiliteten har fått privatspararna att göra fler aktieaffärer än någonsin i mars, enligt preliminära månadssiffror från Avanza.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här