Fortsatt uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta uppåt när handeln inleds på onsdagen. Kursrusningar på Wall Street och uppgångar på Asienbörserna ger stöd.

USA:s senat och Trump-administrationen har nått en preliminär överenskommelse om en stimulansplan för att motverka de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet. Planen uppges omfatta 2.000 miljarder dollar.

Europaterminerna visade inför börsstarten rejäla uppgångar. Vid 8.30-tiden låg terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 på cirka plus 2,5-3 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en öppning på 3,2 procent upp för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

För USA-börserna, som steg redan på tisdagen på tecken på att uppgörelsen om det stora stimulanspaketet närmade sig, var terminerna upp på onsdagsmorgonen svensk tid.

På tisdagen stängde Dow Jones storbolagsindex upp 11,3 procent och S&P 500-indexet steg 9,3 procent. I Asien klättrade Nikkei 225 mest i regionen med över 8 procent.

Oljepriserna har avancerat på onsdagen likt de flesta tillgångsslag runtom i världen

På svenskt front har Volvo meddelat att årsstämman skjuts upp på grund av de osäkra och accelererande konsekvenserna av coronaviruset covid-19. Skanska och Bulten har dragit tillbaka sina utdelningsförslag och Volati sitt för stamaktierna. SSAB föreslår sänkt utdelning.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media har släppt siffror för januari-februari 2020 i en uppdatering om effekterna av covid-19. Intäkterna ökade med 5,7 procent och det justerade ebitda-resultatet steg till 8,9 miljoner euro (7,4). 59 procent av intäkterna under årets två första månader kom från kasinosegmentet. Segmentet har fortsatt att utvecklats bra i mars, med trafik som är högre än snittet för januari och februari 2020. Catena Media förutser inga negativa effekter från covid-19 på intäkterna under det andra kvartalet.

Oasmia har tecknat globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea. Oasmia får en engångsbetalning på 20 miljoner dollar och samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential upp till 678 miljoner dollar.

Byggbolaget Serneke meddelar att överenskommelsen med Oaktree Capital om försäljning av 80-procent av Karlatornet i Göteborg inte har kunnat slutföras som planerats. Oaktree vill skjuta på affären.

Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Electrolux Professional med köpråd. Riktkursen är 36 kronor. Aktien stängde på 20 kronor på tisdagen.

* JP Morgan har dragit upp sin rekommendation för SKF till neutral från undervikt. Riktkursen sänks till 130 från 170 kronor. Aktien stängde på 123 kronor på tisdagen.

* Kepler höjer Electrolux till köp, med en riktkurs på 140 kronor.

Makroagenda

* SCB: PPI februari kl 9.30

* Tyskland: IFO-index mars kl 10.00

* Storbritannien: KPI, PPI februari kl 10.30

* USA: order varaktiga varor (prel) februari kl 13.30

* USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00

* Konjunktur: CPB världshandel kl 15.00

* RGK: resultat obligationsauktion kl 11.03

* RGK: annonserar växelemission kl 16.20

* Olja: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här